2020. október 16., péntek

Nagy bajor sörteszt az Indexen

Fotók: Bakcsy Árpád

Bár az Oktoberfest idén elmaradt, a söröket azért lefőzték. Megnéztük, hogy otthon, a kanapén ülve milyen lehetőségek közül választhat a magyar (a mi esetünkben az erdélyi, a székely), ha már Münchenbe nem utazhat. Huszonnégy olyan szomorú év volt a müncheni Oktoberfestek történetében, mint az idei, amikor a Theresienwiese-n nem lehetett hallani az összekoccanó literes söröskorsók, a fúvószenekarok és a dalra fakadó tömegek hangjának keveredését.

Csak a háborúk, a kolerajárvány, az infláció – és most a Covid–19 tudta elfojtani, és „feszt” nélkül hagyni a bajorok népünnepét. Pedig azt az utóbbi évtizedekben egyre több külföldi látogatta, és ismerhette meg a több száz éves, a nyár végi munkákat búcsúztató sörivás történet. A sörbarátok nyáron – a korabeli hűtési lehetőségek (pince, verem) miatt – a főzött sört csupán pár napig tudták frissen tárolni. Ezért a sörfőzők még tavasszal erősebb, magasabb alkoholtartalmú, jobban eltartható söröket főztek (Märzen Bier), amiből mindig maradt az aratások utáni ünnepekre. Hogy a friss főzéseknek legyen hely a raktárakban, a szeptember lényegében a megmaradt készletek eltüntetéséről szólt.

Házasság, féktelen sörivással

Ahogy az a keresztény ünnepek pogány előképei esetén is megtörtént, az Oktoberfest erre a hagyományra épült rá 1810. október 12-én, amikor Lajos herceg (később I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. München teljes lakossága a városfal melletti mezőn ünnepelt lovasverseny köré szervezett féktelen söriváson.

Az ifjú aráról elnevezett területen (Theresienwiese) innentől kezdve minden évben megrendezték a sportos sörnapokat, de a müncheni városatyák pár évtizeden belül felismerték, hogy

a tömegek a tekézés, körhintázás és a mászókázás helyett inkább a korsó emelgetésében akarják kiélni a testmozgás iránti szenvedélyüket.
A XIX. század végére az ünnepély már szinte mai formáját is elnyerte: szeptemberben kezdődően többhetesre nyújtották, megjelentek a sültcsirke-árusok, a közönséget pedig a sörfőzdék helyiségeiből hatalmas sátrakba költöztették.



Manapság az Oktoberfest évente több mint hatmillió látogatót vonz Németországon kívül Európa országaiból, még Japánból, Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból és Ausztráliából is. A többhetes ünnepséget a főpolgármester nyitja meg egy söröshordó csapraverésével, hogy aztán a tizennégy nagy és tizenöt kisebb sátorban kinyíljanak a sörcsapok, meginduljanak a népviseletbe öltözött pincérlányok a hatalmas kriglikkel, és felcsendüljön a fúvószenekarok muzsikája.
Két korsó sör között fel lehet ülni még az 1880 óta felállított, ma már 50 méter magas óriáskerékre, vagy a tradicionális körhintára (krinolin).
Esetleg le lehet csúszni a 115 éves Tobogganon, ha nem a modernebb zuhanós tornyokat vagy hullámvasutakat részesítjük előnybe a gyomortartalom felkavarásához. A népviselet a közönségnek is ajánlott, amit helyben vagy akár webshopokban is beszerezhetünk.

Fesztivál a falak között

Idén a szeptember-októberi sörivás világhírű körítése azonban elmaradt. A fanatikusok ugyan húzhattak szarvasbőr nadrágot, de a „Terézia-mező” helyett otthonaikban kellett emelgetniük a korsókat. Így viszont nagyobb szabadságot élvezhettek a sörválasztás terén, hiszen nem csupán a hat müncheni sörház termékeivel kellett beérniük.

Persze az Augustinerbräu, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu, a Löwenbräu, a Paulaner és a Spaten-Franziskaner-Bräu sem kizárólag alkoholosabb, mély borostyán színű, Märzen stílusú söröket kínál erre az alkalomra, hanem az 1970-es évek óta egy könnyebben iható, még malátás, de világos aranyszínű változatot is, azonban az otthon négy fala között bármilyen habos gabonafőzettel megünnepelhetjük a 210 évvel esküvő emlékét. Fesztelenül...

Top 5 Oktoberfest Bier

Az elmúlt hétvégén a budapesti Pasarét Bisztró kertjében jöttünk össze páran (gasztronómiai újságíró, étteremtesztelő és sörszakértő), hogy a Magyarországon fellelhető összes olyan sört megkóstoljuk, aminek címkéjén az Oktoberfest szó megjelenik. A hat, klasszikus müncheni mellett (Németországban szigorú szabályokhoz kötik e névhasználatot) a teszten szerepelt egy bajor búzasör, és egy magyar kézműves változat is.

A megkóstolt nyolcból, nekünk leginkább az alábbi öt tetszett:



1. Augustinerbräu-Oktoberfest Bier (alk. 6,3) Régies stílusú, rövid nyakú üveg, a múlt század első felét idéző címkével. A sör kitöltve egészen világos, halvány szalmaszínű. Illatában dominál a virágos komlóillat, ízében némi muskotályos tónus jelenik meg, elegáns keserű ízjegyekkel kiegészülve. A szájban egészen hosszú, száraz, kellemes ízt hagy.



2. Hacker Pschorr Oktoberfest Märzen (alk. 5,8) Formás, csatos üveg, előkelő hatású, arany címkével. A pohárban mély, borostyánszínt mutat. Visszafogott illatában elegáns karamell-maláta tónusok jelennek meg. Hosszú ízében némi „karácsonyi sütemény” hangulat, frissebb narancsos jegyekkel.



3. Paulaner Oktoberfest Bier (alk. 6,0) Klasszikus, hosszabb nyakú (NRW-Flasche) palack, rajta a múlt század elejét idéző címke. Kitöltve határozott szalmaszínű, erőteljes, virágos-komlós illattal a pohárban. Komplex ízű, harmonikus sör, elegáns keserű ízjegyekkel, gyümölcsösséggel, némi „sütis” tónussal, szerethetően hosszú utóízzel.



4. FIRST Oktoberfest Lager (alk. 5,6) 0,33-as, kraft sörös palack modern, bajoros címkével. Színe mélyebb, mézes-sárga, habja kevés. Ízében még hiányzik a harmónia, de fahéjas fűszeressége, elegánsan komlós jegyei határozottan megjelennek. Némi édeskés utóízzel zár. Ha tovább „érik” még jobb lesz.



5. Erdinger Oktoberfest (alk. 5,5) A kóstoló egyetlen búzasöre. Világos szalmaszín, határozott hab, ami alól jellegzetes citrusos illat bújik elő. Visszafogott, malátás-sütis íz és a szájban hosszú krémesség jellemzi. (Forrás: Index / Bakcsy Árpád)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése