2020. október 7., szerda

Albacher Premium



A kezemet a szívemre teszem és töredelmesen bevallom, hogyha nem adtam volna a fejem sörök véleményezésére, akkor talán az életben soha, de soha nem vásároltam volna magamnak Albachert, s egyből kettőt. Valamikor 2019 januárjában sok kerülgetés után, hirtelen felindulástól vezényelve egy bevásárlás végén egy-egy doboz Albacher Premiumot és Albacher Winter Editiont (erről egy pár sörrel később esik majd szó) tettem be a kosaramba, persze azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ne bánjam meg a tettemet. Előlegben annyit elmondhatok, hogy egyiktől sem dobtam el az agyamat.



Az Albacher Premiumról két dolgot kell elmondanom: az első az, hogy a brüsszeli Monde Selection-versenyen (aminek célja, hogy felkutassa és hivatalosan elismerje a világ legjobb minőségű termékeit) 2016-ban és 2019-ben is aranyérmes lett (!); a másik az, hogy ugyanaz a Romaqua Group Rt. főzi és palackozza, amely repertoárjában megtalálható a Sörcsapon már tesztelt Dofter és a számomra teljesen idegen Mühlbacher.


Én korsóba öntöttem ki a világos aranyszínű seritalt, aminek kis szemű és dús volt fehér habkoronája. Ez bő két perc alatt lassan elillant, s vékony gallért hagyva maga utána. Illata halványan emlékeztetett a lager sörökére, az ipari jelegét csak éppen megtörte a maláta aromája. Íze édeskés, malátás, ám itt már felüti a fejét a komló, és ettől valamelyest kiegyensúlyozódik az Albacher zamatja. Mindez ellenére az összhatás teljesen átlagos, a közepesen testes és átlagos szénsavasságú folyékony kenyér legnagyobb problémája pedig az, hogy az alapanyagok között ott van a kukoricadara is. Utóíze kesernyés. Alaposan behűtve jó ivósör lehet, s a miccs/flekken mellett olajozva csúszhat le az ember torkán. Különösebben nem ajánlom, ám azt gondolom, ha nem várunk tőle sokat, egy próbát simán megért. Egészségünkre!



Gyártja: Romaqua Group Rt.
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: Bertis (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 2.35 lej
Kiszerelése: doboz
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4.8%
Szárazanyag-tartalom: 11ºP
IBU (keserűségi egység): –
Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricadara, komló
Típus: pale lager (világos sör)
Színe: világos arany
A sör pontszáma: 5/10
Ebből fogyasszuk: korsó, lageres vagy shakeres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen, ha nagyon muszáj
Weboldal: romaqua-group.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése