2021. január 21., csütörtök

Jelen Pivo

Szerbül a jelen annyit tesz, hogy szarvas. Nyugati szomszédaink a szarvasos habos nedűjüket a vajdasági Apatin városában készítik, ahol 1756 óta létezik sörgyár. Bő 260 évvel ezelőtt a bécsi császári kamara alapította a főzdét, amely az első világháború után esett át az első „modernizáláson”. Az elavult berendezései miatt az üzem 1935-ben egy időre bezárt, majd az 1950-es esztendő meghozta az igazi fellendülést: korszerűsítés, termelési kapacitás növelése és új termékek bevezetése. Az Apatinska Pivarát 2003-ban megvásárolta a belga Interbrew, de kilenc évvel később a sörgyár az amerikai Molson Coorshoz került. Az apatiniak legkelendőbb portékája a szerbeknél igen kedvelt Jelen Pivo, ám emellett ott készült/készítik még az Apatinsko, a Nikšićko (világos és barna), a Staropramen, a Beck’s, a Stella Artois, a Hoegaarden, a Löwenbräu, a Leffe Blonde és a Leffe Brune sereket is. Semmi kétség, díszes társaságba keveredett a szarvasos sör, amelyről azt mondják az okosak, hogy jelen pillanatban az délkelet-európai ország piacvezető sere.


A Jelen Pivo marketingesei szerint ennek az aranysárga seritalnak minden cseppjét átitatja az évszázados tapasztalat és az apatini sörmesterek szenvedélye, s ettől minőségi és közkedvelt ez a lager. Hát, mit is mondjak… Az tény és való, hogy az eddig kóstolt két szerb sör közül ez a legjobb, de a Lavhoz képest csak árnyalattal finomabb. Barátaimtól kaptam egy dobozos és üveges Jelent, s mindkettőn ott pompázott egy jókora szarvas.


A számomra megkapó küllemű folyékony kenyeret korsóba öntöttem ki, kétujjnyi kis szemű és puha fehér habkoronája azonban gyorsan elapadt. Illata malátás, gabonás, egy kis fűszeres, komlós jelleggel kiegészülve. Az íze… A korty elején édeskés a sör, amit gyorsan felvált a komló kesernyéssége. Sajnos, ez a kombó gyorsan eltűnik, és a korty végére már vizezett, karakter nélküli volt.


Talán ettől a semlegességtől csúszott le olajozottan a torkomon, ám a könnyű testű, élénken szénsavas Jelen egy tisztességes ivósör és semmi egyéb. Jaj, mielőtt elfelejteném: a készítők szerint a szarvasos sört 3–5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kell elfogyasztani, hiszen ekkor mutatja meg igazán a minőségi mivoltát. Én nem hűtöttem be ennyire, de még így is megért két próbát! Ha a szerbeknél jártok, mindenképp meg kell kóstolni. Egészségünkre!


Gyártja: Apatinska Pivara A.D.
Származási hely: Szerbia
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék volt
Kiszerelés: üveg/dobos
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,6%
Szárazanyag-tartalom: 10.9ºP
IBU (keserűségi index): –
Összetevők: víz, árpamaláta, komló
Típus: pale lager (világos sör)
Színe: aranysárga
A sör pontszám: 5.5/10
Ebből fogyasszuk: korsó, lageres pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: jelenpivo.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése