2020. október 29., csütörtök

Csíki Pimasz IPA

Volt egy időszak, amikor a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra egymás után dobta piacra az újabbnál újabb söralkotásait, s ha nem csal az emlékezetem, akkor a Csíki Pimasz IPA a legutolsó volt a sorban. A Szűretlen Csíki Sörnél már bevált papírtasakos csomagolás most is megkapó, amolyan egyediséget kölcsönöz neki, ám egy baj van vele, éspedig az, hogy nagyon hajaz a Hargita megyei konkurencia, a Ciuc IPA küllemére. Igaz a Sörcsapon a Ciuc dobozos verziója került terítékre, de a csíkszeredai felmenőkkel rendelkező serital üveges változata pirosas-rózsaszínes papírzacskóba van bebugyolálva. Véletlen vagy sem, de majd mindenki maga eldönti, hogy ki kiről kopírozott.



A szűretlen és nem pasztörizált Csíki Pimasz IPA készítéséhez a székely sörmesterek Pale Ale és karamell malátát, valamint Centenialt és Cascade komlót használtak, s az erőssége abban rejlik, hogy az átlag sörökhöz képest nyolcszoros a komlótartalma, gyümölcsös ízvilágának köszönhetően pedig egy igazi illat-, illetve ízkülönlegesség... Azért nem kell ennyire elvetni a sulykot, hiszen nálam a „biztosan iszom sör” kategóriába került nedűnek van ahová még alakulnia, javulnia.

Illata határozottan gyümölcsös és közepesen intenzív. Pohárba kiöntve dús és piszkosfehér volt a kis szemű habkoronája, ami sokáig megmaradt. Íze karcosan keserű, a gyümölcsös, citrusos, virágos jelege viszont elhalványult. A marketing szerint egyáltalán nem spóroltak a komlóval, ezért az utóíze is meglehetősen kesernyés, ami sokáig megmarad a szájban.



Tisztességes, mondhatnám, hogy jó ez a narancsos vörös színű sör, de sajnos még nagyon messze van egy igazán finom kézműves IPA-tól, ennyi pénzért pedig túl drága is, és a Csíki Sör Manufaktúra nem váltotta meg vele a sörös világot. Egészségünkre!



Gyártja: Csíki Sör Manufaktúra
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: Bertis (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 5,20 lej, csereüveg nélkül 6,70 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5%
Szárazanyag-tartalom: 12.0ºP
IBU (keserűségi egység): –
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő
Típus: IPA
Színe: narancsos vörös
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: tulipán vagy shakeres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: alkalomadtán
Weboldal: csikisor.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése