A kézművessör-forradalom újabb területen robbant ki: egy győrújbaráti főzde először készítettsört magyarországi komlóból. Évtizedek óta haldoklott a magyar termelés, talán most új lendületet kap az egykor virágzó üzletág.
Fotók: Facebook / Vaskakas Sörfőzde |
Vida Norbert négy éve győri panellakásban főzött sört először. Idén nyár eleje óta minden idejét saját főzdéjére, a győrújbaráti Vaskakasra szenteli, ahol először készített magyar komlóból sört, írja a Kisalföld. Ez azért jelentős fegyvertény, mert napjainkban alig létezik komlótermesztés Magyarországon.
Kísérletbe fogtak
Két kézműves sörfőzde pár éve úgy gondolta, kísérleti jelleggel megfér a Budapesthez közeli Váli-völgyben pár tő komló, látni akarták, hogy alkalmas-e a vidék e növény termesztésére.
Megérte a befektetés. A huzalra futtatott, közel négy méter magasba felfutó komló szüretjét szeptember közepén tartják minden évben. A jászapáti Yeast Side sörmanufaktúra szintén egyre komolyabb sikereket könyvel el komlótermesztés terén, ők szintén főznek saját szüretelésű komlóval. A Vaskakasnak szívesen adtak a termésből, hadd próbálják ki a magyar komlót Győrújbaráton.
“400-420 liter sör készült a magyar komlóból. Összességében élmény volt a teszt, az eredmény pedig magáért beszél: a friss komló egyedi aromát, ízvilágot ad a sörnek” – hallottuk Vida Norberttől.
A Vaskakas magyar komlóból készült sörét meghívták a szomszédos országibeli sörbarátok mekkájába, a budapesti Krak’n Town-ban. A magyarországi sörmanufaktúrák vezetői nem csak megkóstolták egymás frissen főzött sörét, hanem hosszasan beszélgettek az elfeledett mezőgazdasági ágról is. (Forrás: www.magyarorszagkul.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése