2018. május 15., kedd

Sörgyári jubileum, kosztümös felvonulással

A temesvári sörgyártásnak 300 éves hagyománya van, ezt igazolja egy 1718-ban keltezett irat, amely szerint Savoyai Jenő herceg jóváhagyásával, ebben az évben létrehozták az első temesvári sörfőzdét az osztrák hadsereg számára. A 300. éves évfordulóról nagyszabású ünnepségkeretében emlékeztek meg az elmúlt hét végén a temesvári Sörgyárban, amelyet Jenő herceg korabeli kosztümöket és felszerelést viselő testőrségének menetelése tett emlékezetessé, a Sörgyár és a Dóm tér között.

A sörgyár udvaráról indult Savoyai Jenő herceg testőrségének menetelése

A temesvári sörgyártás három évszázados történetét Eduard Polschi igazgató ismertette a sajtóval. A XVIII. század elején a temesvári sörgyártás elindításának kettős célja volt: a sör felvidította a katonákat, de megvédte őket a járványoktól is, mert az ivóvíz kevés volt és többé-kevésbé fertőzött ezen a mocsaras vidéken. 1776-ig kizárólag az osztrák sereg számára főzték a temesvári sört, ebben az évben városi tulajdonba került a sörfőzde. A Nyugati Jelen kérdésére Polschi igazgató úr elmondta: a sörgyár mai épületeinek egy része már a XVIII. században is állt, éppen ezen a helyszínen indították be sörgyártást 300 esztendővel ezelőtt Temesváron. 1890-ben tűz emésztette fel a sörgyárat, de a lakosság is segített az újjáépítésben, és 1900-tól látványos fejlődésnek indult a sörgyártás. Ekkor bevezették az ipari jég előállítását és használatát a sörtermelésben, elkezdték használni a szűrőberendezéseket, amelyeknek köszönhetően látványosan javult a sör minősége.

Szépen felújították az ipari műemlék épületeket
Az 1900–1920-as időszakban számos díjat nyert a temesvári sör. Az 1960–62 közötti időszakban újabb korszerűsítésen esett át a temesvári sörgyár, amikor már lyukkártya vezérelte önműködő gépek vezérelték le a sörfőzést. 1968-ban bevezették az alumínium söröshordók használatát, 1975-ben a palackozó gépsort korszerűsítették. A 2000-res évektől kezdve újabb korszerűsítésen esett át a temesvári sörgyár, amelynek új tulajdonosai több mint 100 millió eurót költöttek a gyártási technológia fejlesztésére. Az utóbbi tíz évben a temesvári sör lett a legeladottabb hazai sörmárka, amely az exportlistát is vezeti, 7 millió eladott egységgel.

Az igazgató bemutatja a 300 éves sörgyár történetét
„A 300 éves hagyomány nem azt jelenti, hogy ugyanolyan sört főztek 1718-ban Temesváron, mint 2018-ban” – mondta sörgyár igazgatója. „A sör összetevői és elkészítésének a módja is sokat változott háromszáz év alatt. Ami összeköti ezt a tíz sörfőző nemzedéket, az a mesterség szeretete, a hagyományok éltetése, minőség állandó javítására irányuló törekvés és a fogyasztó iránt érzett tisztelet.”

Fotó: Facebook / Bere Timişoreana
A temesvári sörgyár mai vezetői nagy hangsúlyt fektetnek az ipari műemlék épületek megőrzésére. A sörgyár vendéglőjének kerthelyiségét úgy alakították ki, hogy a vendégek láthassák a műemlék épületeket és a termelési folyamat egyes részleteit, alkalmanként gyárlátogatásokat is szerveznek a bel- és külföldi vendégek számára. (Forrás: www.nyugatijelen.com / Pataki Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése