2020. március 5., csütörtök

Abbaye de Vauclair Blonde


A Lidl „apátsági söre”, amit a franciaországi Les Brasseurs De Gayantnél főznek. Korábban egy-két alkalommal már kóstoltam/ittam ezt a habos nedűt, ám amikor a teszt elkészítése céljából akartam venni egy üveggel belőle, többször meg kellett látogatnom az üzletet, mivel a sepsiszentgyörgyi sörkedvelők gyorsan elkapkodták. Egyszóval nagyon kelendő az Abbaye de Vauclair Blonde, még annak ellenére is, hogy a cukor mellett adtak hozzá mesterséges édesítő-, ízesítőanyag is... Furcsa ez a dolog, hiszen a címkén feltüntetett szárazanyag-tartalom (15.5°P) szerint raktak belé rendesen alapanyagot, és így magamban tettem fel a kérdést, hogy miért is kellett még jobban megspékelni ezt a folyékony kenyeret... A választ csak a francia sörmesterek tudják, akik így is egy korrekt aranysárga főzetet raktak össze.


Az Abbaye de Vauclair Blonde érdekessége, hogy 750 milliliteres üvegbe palackozzák, és a hagyományos fémkupak helyett parafadugót használnak hozzá. Pohárba kiöntve nagy szemű, könnyű, fehér és szép volt a habkoronája, ami sajnos két szempillantás között el is apadt. Illata édeskés, malátás és karamelles, íze szintén édes és malátás, ám halványan érzeni rajta egy kis fűszerességet (szegfűszeg). Annak ellenére, hogy jócskán van benne alkohol (6,5%), ez nem is érződik rajta, ami kellemesen meglepett. A közepesen testes sörnek utóíze némileg kesernyés, összességében pedig az unalmassága ellenére is rendben van ez a serital. Egészségünkre!


Gyártja: Les Brasseurs De Gayant/Brasserie de Goudale
Származási hely: Franciaország
Itt vettem/kitől kaptam: Lidl (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 5,99 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 750 ml
Alkoholtartalom: 6,5%
Szárazanyag-tartalma: 15.5°P
IBU (keserűségi egység): –
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, búza, cukor, karamelles szirup (fruktóz-glükóz szirup, invertcukorszirup, 0.6% karamellizált cukor), komló
Típus: bière de garde
Színe: aranysárga
A sör pontszáma: 6,5/10
Ebből fogyasszuk: korsó, tulipán pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: www.brasserie-goudale.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése