Százhetvenöt éve ma, azaz 1842. október 5-én kezdték meg a világ egyik legnépszerűbb sör, a pilzeni előállítását Csehországban a sörfőzésnek komoly hagyományai vannak, az első sörfőzde 1118-ban nyitotta meg kapuit. A habos nedű előállításával három város neve forrt össze az idők folyamán: Prága, Ceské Budejovice (német nevén Budweis) és Plzen (német nevén Pilsen), utóbbi az egyik legnevezetesebb cseh sörfajta, a Plzensky Prazdroj (németül Pilsner Urquell) „szülővárosa”.
Fotó: Facebook / Pilsner Urquell |
Csehországban sörfőzési jogot sokáig csak a király adományozhatott, de a sörfőzdék fokozatosan szaporodtak, Plzen városának polgárai a 18. század végére már kétszázhatvanat üzemeltettek. Ezekben főként úgynevezett felső érlelésű söröket állítottak elő, amelyek erjesztése során az élesztő a folyadék tetején lebeg. Az így készített sör azonban hamar megromlott, és mivel az élesztő számos mellékterméke a sörben maradt, minősége is hagyott maga után kívánnivalót. A cseh sörbarátoknál egy idő után betelt a pohár, 1838-ban a feldühödött polgárok egy csoportja 36 hektoliter gyenge minőségű sört locsolt szét a város főterén. Ezzel nem érték be, azt is eldöntötték, hogy új sörfőző üzemet építtetnek, amely csak minőségi sört gyárthat, Bürgerbraurei (cseh nyelven Mesanský pivovar) néven.
Fotó: Facebook / Pilsner Urquell |
Az alsóerjesztéses sörfőzés során a csíráztatott árpát (azaz a malátát) vízzel keverték, és kissé melegítették, hogy a csírában lévő anyagok hatására a sörlé enyhén erjedni kezdjen. Ezután főzték össze a komlóval, amely a kesernyés ízt adja, majd a lehűlt folyadékhoz adták a sörélesztőt. Ezután következett az alacsony hőfokú erjesztés a város történelmi, még a 14. században kialakított alagútrendszerében. Groll a gyár alatt futó tíz kilométeres pincerendszert jégtömbökkel hűtötte, erre a célra télen a környező tavakból vágtak ki és szekéren hoztak a városba hatalmas jégtáblákat, amelyeket a több méter mélyen kialakított jégvermekben halmoztak fel. Groll ezzel a módszerrel az erjesztőkádak hőmérsékletét folyamatosan 5-9 Celsius fok között tudta tartani, aminek üdvös hatásaként az élesztőrészecskék leülepedtek a tartályok aljára. A tökéletesen átlátszó sört ezután szűrték, majd újra felmelegítették, hogy tartósítsák. A lágy malátaaromájú, harmonikusan kesernyés, üdítő ízvilágú, aranyszínű, tükörtisztaságú italt látványosan bemutatták Plzen főterén 1842. október 5-én.
Fotó: pilsnerurquell.com |
A zavaros, gyenge minőségű söröket korábban fakupákban szolgálták fel az asztalokra, hogy ne vegyék el előre a szomjas vendégek kedvét. A világ első pilzeni söre azonban már „megengedhette magának” az átlátszó üvegkorsót, amelyben még szebben mutatott a habzó, fényes ital. A sört sokáig hordóban hozták forgalomba, és a kocsmákban verték csapra, a palackos sörök a 19. század végén a pasztörizálás felfedezése után terjedtek el.
Fotó: Facebook / Pilsner Urquell |
A Pilsner Urquell, vagyis a Pilseni Ősforrás márkanevet 1898-ban jegyezték be hivatalosan, hogy az „igazi” sört megvédjék az egyre szaporodó hamisítványoktól. Az „arany sör” híre bejárta az egész Habsburg-birodalmat, s minden reggel egy különleges, sörrel megrakott vonat indult útnak Plzenből Bécsbe. A cseh sör hamarosan meghódította Párizst, majd az Egyesült Államokat is. A gyárat 1999-ben a dél-afrikai SABMiller konzorcium vásárolta meg, 2016 óta a japán Aszahi konszern tulajdona. A pilzeni sörgyár, a Plzensky Prazdroj 2015-ben bel- és külföldön több mint kétmillió hektoliter Pilsner Urquell márkájú sört értékesített, s további nyolcmillió hektolitert forgalmazott a Gambrinus, Kozel, Birell és más egyéb márkákból.
Fotó: pilsnerurquell.com |
(Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése