2024. július 31., szerda

Põhjala Laager

A Põhjala Laagert ajándékba kaptam, ez a Sörcsap 308. véleményezett söre, és az első, amely Észtországból származik. Ha már számoknál tartok, említsem meg, hogy a Balti-tenger keleti partján fekvő picinyke észak-európai állam a harminckettedik olyan ország, amelynek sörét megkóstoltam. Bízom abban, hogy a folytatás is legalább ennyire eredményes lesz!


A Põhjala Laager a tallinni Põhjala Breweryben készül, a balti államok legnagyobb kézművessör-főzdéjeként tartják számon, és négy sörrajongó alapította még 2011-ben. Az első seritaluk az Öö Imperial Baltic Porter volt, amely még mindig megtalálható a repertoárjukban. Évek óta töretlen az észt sörmanufaktúra sikere, jelen pillanatban Európa szinte minden országába exportálják a nagy népszerűségnek örvendő termékeiket, 2019-ben pedig a kínai fővárosban, Pekingben is nyitottak egy felkapott kocsmát. A legkelendőbb sörük a Virmalised, amely egy IPA, ám a mai tesztalanyunk is a felkapott habos nedűk táborát erősíti.


A Põhjala Laager kuriózuma – ha lehet ezt egyáltalán furcsaságnak nevezni – az, hogy 440 ml-es dobozba „csomagolják”, a külleme egyszerre roppant modern és nagyon visszafogott. Az egyszerű alumíniumdobozra egy zöld téglalap alakú sörös címke van ráragasztva, amelyről a név mellett három fotó és valami minimális szöveg, információ köszön vissza. Én egy talpas söröspohárba öntöttem ki a szalmasárga színű nedűt, amelynek kis szemű fehér habtakarója az elején roppant dús volt, aztán gyorsan elapadt.


Illata lágeres, kissé savanykás és finoman búzás. Az első kortyot fűszeresnek és kesernyésnek éreztem, majd beköszöntött a határozott komlósság. Eleinte csípősnek, pezsgősnek tűnt ez a közepesen testes és szénsavas folyékony kenyér. Finom, füves, de a malátás édesség sem maradhatott ki a zamatából. Utóíze komlósan keserű, citrusos és gabonás, összességében pedig ez egy jól összerakott sör. Tetszett, és őszintén megvallva kell még íze volt. Csak ajánlani tudom, a hivatalos portáljuk szerint pedig a Põhjala Brewery Romániába is kiszállítja a söreit, sőt, mi több, romániai boltokban is kaphatók a főzeteik. Egészségünkre!


Gyártotta: Põhjala Brewery
Származási hely: Észtország
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék
Kiszerelés: doboz
Mennyiség: 440 ml
Alkoholtartalom: 4,7%
Eredeti extrakttartalom: 12,3ºP
IBU (keserűségi index): 30
Színe: szalmasárga
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta (Pilsner zero, Dextrin, Münich), búzamaláta, komló (Magnum, Tettnang, Hallertauer Mittelfrüh)
Típus: világos sör (pale lager)
Ebből fogyasszuk: lageres söröspohár
A sör pontszáma: 7,5/10 (Untappd: 3,75/5,00)
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6–10ºC
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: alkalomadtán igen
Weboldal: pohjalabeer.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése