2024. július 15., hétfő

Abbaye de Vauclair Impériale


A francia Abbaye de Vauclair érdekes söreit a Lidlben fedeztem fel, s mindig nagyon megörvendtem, amikor egy újabb termékre bukkantam a diszkontáruházban. A mindössze 330-as Triple, a pezsgőre hajazó lezárású, valamint a hét és fél decis kiszerelésű Blonde, illetve Blanche után következzen az egyszerű fekete eleganciával rendelkező Impériale. Típusát nézve ez egy bière de garde (farmhouse ale), vagy otthoni sör, Franciaország északnyugati részének jellegzetessége.


Az alapíze édes és malátás, közepes mennyiségű komlóval készül, s tartalmaznia kell valamilyen fűszert, ajánlott fogyasztási hőmérséklete pedig 12–15 Celsius-fok között van, egykoron fahordókban érlelték. A mostani tesztalanyuknak is 750 ml-es a palackja, és parafa dugót használtak a lezáráshoz. A 7,5 százalékos alkoholtartamú és szép aranysárga színű folyékony kenyeret egy koktélos pohárba öntöttem ki, illata édes, gyümölcsös és malátás. Közepesen tartós, apró szemű, fehére habpaplana puha és krémes volt.


Az apátsági jegyekkel felvértezett Abbaye de Vauclair Impériale íze hasonló az aromájához: édes, malátás, gyümölcsös, de a hozzáadott glükóztól kissé ragacsosnak tűnt. A komlót egyáltalán nem érezni rajta, a narancshéj pedig határozottan visszaköszön a zamatában. Alkoholos, közepesen testes és lágyan szénsavas. Ahogy a pohárban lassan melegedett a sör, egyre édesebbnek, mézesebbnek tűnt. Utóíze majdhogynem nincs, de ha sokáig elidőzünk a kóstolgatásával, egy kis édes és száraz jelleget is felfedezhetünk a korty végén.


Az Impériale nem kivételes vagy finom sör, de megkapó külleme miatt roppant szép. Mindenesetre nagyon könnyen lecsúszott a torkomon, nem egy ízig-vérig ivósör, ám egy jeles alkalom hangulatát nagyon meg tudná dobni. Ár-érték aránya jó, s mostanában is lehet kapni a Lidlben. Csak ajánlani tudom, hiszen a jó pap holtáig tanul. Egészségünkre!


Gyártotta: Brasserie Goudale – Les Brasseurs de Gayant
Származási hely: Franciaország
Itt vásároltam: Lidl (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 9,99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 750 ml
Alkoholtartalom: 7,5%
Eredeti extrakttartalom: 17,5ºP
IBU (keserűségi index): –
Színe: aranysárga
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, glükóz, zabmaláta, búzamaláta, rozsmaláta, komló, narancshéj, élesztő, antioxidáns: aszkorbinsav
Típus: világos sör (bière de garde)
Ebből fogyasszuk: tulipán- vagy talpas söröspohár
A sör pontszáma: 6/10 (Untappd: 3,00/5,00)
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: alkalomadtán igen
Weboldal: –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése