2024. szeptember 30., hétfő

Fél évszázada lökik ide a sört a csíkszeredai gyárból

A csíkszeredai sörgyárban csaknem 25 millió eurót költöttek fejlesztésekre az elmúlt öt évben | Fotó: Pinti Attila

Saját maguk tiszteletére emelhetik poharukat a csíkszeredai sörgyárban, mely immár 50 éve működik a székelyföldi városban. A kezdetekhez képest óriásit fejlődött a bő két évtizede egy multinacionális vállalat tulajdonában lévő sörgyár.

Az 1974-ben üzembe helyezett csíkszeredai sörgyár évi 225 ezer hektoliteres termeléssel indult, amely mára 2,9 millióra nőtt. A létesítmény életében 2003-ban nagy változás történt, hiszen felvásárolta a Heineken, amely csak az elmúlt 5 évben több mint 24 millió eurót fektetett fejlesztésekbe. A hollandiai székhelyű óriás által birtokolt nemzetközi és romániai márkák jelentős részét palackozzák Csíkszeredában: a „helyinek” számító Ciuc (csíki), Ciuc Radler és Hargita mellett többek között Heineken, Desperados, Birra Moretti, Neumarkt, Golden Brau, Bucegi is készül a székelyföldi gyárban. Ugyanakkor 2023 óta Strongbow cidert (almabort) is előállítanak.

Fotó: transilvaniabusiness.ro

A gyártósorokról palackozott, üveges, hordós és kompakt sörcsap formában is lekerülnek kész termékek. A legújabb fejlesztés a cidergyártás bevezetését szolgálta: a tavaly beüzemelt gyártósoron a legmodernebb technikát alkalmazzák, amely segítségével óránként 37 ezer üveget képesek megtölteni, az egyszer használatos italcsomagolásokat olyan innovatív módszerrel töltik meg, amelyet a multi jelenleg csak Csíkszeredában használ. Az új épület felhúzásával is járó fejlesztés összesen 11 millió eurót emésztett fel – olvasható a Transilvaniabusiness.ro portál cikkében.

Helyi és nemzetközi söröket is gyártanak Csíkszeredában | Fotó: Székelyhon

A csíkszeredai sörgyárban mintegy 280-an dolgoznak, közülük 30-an több mint három évtizede a cég alkalmazottai. Eközben a vállalat kiveszi a részét az új generációk felkészítéséből is: Hargita és Maros megyei önkormányzatokkal, más cégekkel és tanintézetekkel közösen hozzájárul a duális oktatás, szakképzés fejlesztéséhez. A Heineken Románia jelenleg Csíkszeredán kívül a Maros megyei Nyárádtőn és Craiován működtet gyárat. A konstancait nemrég bezárták, növelve a másik három termelőkapacitását. Tavalyi üzleti forgalmuk 1,7 milliárd lejt tett ki, ami 13 százalékos növekedés 2022-höz képest. A Heineken legfőbb konkurenciája az Ursus Breweries, az URBB (Tuborg) és a Bergenbier Romániában.

Mint ismeretes, a Heineken évekkel ezelőtt beperelte a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrát, amely levédte az Igazi Csíki Sör nevet, ám ebből nagy hullámokat verő márkanévvita lett. A felek végül kiegyeztek. (Forrás: Krónikaonline.ro / Páva Adorján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése