2016. december 13., kedd

Íme, az év legmeglepőbb magyar söre

Mentolos rágó maradt a számban? Úgy ettem After Eightet, hogy nem emlékszem rá? Hoppá, ez megint a szentandrásiak karácsonyi söre – akkor nem velem van a baj.

Az Esthajnal minden évben fricska a sörpiacnak. Mivel limitált, szezonális sör, nyugodtan mernek valami újat, szokatlant, néha indulatokat keltőt főzni. Csak a márkanév állandó, a palack tartalma folyamatosan változik: ha jön a tél, találgathatunk, mivel lepik majd meg a vásárlókat.

Fennakadt a szeme
Forrás: Zirig Árpád
Oké, voltak melléfogások is. A 2014-es verziót úgy jellemeztük, hogy fenyős íze egy véletlenül kortyolt fürdővízre emlékeztetett, amibe bőven locsoltak a régi, szocialista, zöld flakonos csehszlovák habfürdőből. Nem szerettük, az első kortyok után letettük a poharat.

Ez már a negyedik
Forrás: Zirig Árpád
Tavaly sokkal barátságosabb, kevésbé meglepő ízű italt tettek elénk: a füstölt búza barnabak remekül sikerült, erősen pörkölt illatáról annyit jegyeztünk fel: markáns, mint egy tábla szalonna, amit remekül kiegészít az érett banán aromája, amelyet lecsengésében halvány rózsaborsos másodperc követ."

A habja kevés, a színe sötét
Forrás: Zirig Árpád
A békésszentandrási Szent András Sörfőzde nem klasszikus hipszter vircsaft, még jóval a kézműves forradalom előtt, 1993-ban kezdtek. Végigjárták a szamárlétrát, a kísérletezés és a kényszeres kanyargás útjait – volt olyan időszak, amikor Wartburg ablaktörlőmotor és IFA főfékhenger is dolgozott a főzdében.

7% alkohollal
Forrás: Zirig Árpád
A tradíció és a minden éves játék miatt idén is vártuk, milyen lesz a 2016-os, vagyis a negyedik Esthajnal? A mentás-csokis stoutból elsőre a borsmenta érvényesül. A maláta adta test kellemes, krémes ízt ad, igaz, a csokoládé megjelenhetne picivel erősebben is, mert leginkább csak utóízként jön elő. Alkoholtartalma 7 százalék, így hozza az ünnepi sörök szintjét – igaz, nem is az a fajta ital, amiből becsókolunk kettőt.

A farkas is szerette, megivott kettőt, meg is vadult
Forrás: Zirig Árpád
Érzékeny a hőmérsékletre, ne hűtőből vegyük elő, bár ez minden stoutra igaz. Optimálisan 11-12 fokot javasolnánk, akkor jönnek csak elő igazán elő az aromák. Persze, azt hozzá kell tenni, hogy megosztó lesz: köztünk is volt olyan, akinek a menta miatt az Esthajnal idén sem adta ki. Az átlagos origós kóstoló persze nem volt ilyen merev – szerkesztőségi véleményünk szerint ez egy rendkívül karakteres, de igenis szerethető sör. (Forrás: origo.hu/Szerző: Zirig Árpád)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése