2017. április 13., csütörtök

Az öt legnagyobb hazai sörgyártó adta tavaly a sörpiac 80%-át

A sörpiac mérete 2016-ban is nagyjából akkora volt, mint az azt megelőző évben, azaz 16,8 millió hektoliter - jelentette be szerdán Julia Leferman, a Román Sörfőzők Egyesületének elnöke.

Forrás: www.dineout.co.in
Leferman szerint a sörfőzés ösztönzi az ország gazdasági növekedését, országos szinten munkahelyeket teremt, és jelentősen hozzájárul az állami költségvetéshez adók és illetékek formájában. A söripar több mint 500 millió eurót termel az államnak közvetlenül és járulékos tevékenységek által - mondta. Országosan 85 ezer munkahelyet teremt az iparág.

Ami a csomagolást illeti, 2016-ban is a pillepalack volt a legnépszerűbb, de megnőtt az üveges sör fogyasztása. Leferman úgy értékelte ezt, hogy a romániai lakosság egyre inkább a minőségi termékek felé fordul.

A romániai sörexport tavaly enyhén, 80 ezer hektoliterrel csökkent, és összesen 420 ezer hektoliktert tett ki. Az import 440 ezer hektoliterre rúgott, és 90 ezer hektoliteres növekedést mutatott a korábbi évhez képest. Kis mértékben Németország, Magyarország, Lengyelország, Franciaország, Csehország és Hollandia exportált sört Romániába.

A söripar képviselői enyhe növekedést várnak 2017-ben.

A Romániai Sörfőzők Egyesületének a Bergenbier, a Heineken, a United Romanian Breweries Bereprod, az Ursus Breweries és a Martens a tagjai, valamint a Sörklinika (Clinica de Bere) mikrovállalkozás. Ezek a gyártók szolgáltatják a romániai sörpiac 80 százalékát. (Forrás: www.penzcsinalok.transindex.ro/agerpres)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése