2021. január 15., péntek

Staropramen Dark

Számomra még most is ismeretlen ok miatt sokáig szemezgettem a hozzánk még csehországi importból érkező Staropramen Darkkal, pedig egyik kedvenc ivósöröm a mezei Staropramen, tovább egyaránt ízlett a folyékony kenyér szűretlen üveges és csapolt változata. A sörfőző mesterek nem aprózták el ezt a sert, hiszen az árpamaláta mellett raktak bele cseh, bajor, karamell és színező malátát, s kiegyensúlyozottnak tűnő ízéből ítélve a megfelelő mennyiségű komló is belekerült.

Az elegáns megjelenésű Darknak 10–12 Celsius-fok között van az ajánlott fogyasztási hőmérséklete, s csak azért nem érdemes ennél jobban lehűteni, mivel ha túlzottan hidegebb a sör, akkor nem érezzük az igazi zamatát. Az Unfiltereddel ellentétben ezt a sötét vörösesbarna nedűt staropramenes pohárba öntöttem ki, dús (kétujjnyis) és keménynek tűnő barnás habkoronája krémes, ám a vártnál gyorsabban apadt el.

Összességében szép volt a megjelenése, ami arra ösztönzött, hogy mielőbb kóstoljam meg… Illata határozottan malátás, édes, amit csokoládés és karamelles jegyek egészítettek ki. Íze ugyancsak malátás, édessége lágy komlóssággal társul, s megítélésem szerint kesernyésségét a maláta pörkölése adja neki. Emellett a közepesen testes sör zamata karamelles és kávés felhangoktól teljesedik ki, s én valamiféle szárított, aszalt gyümölcs ízét is érezni véltem benne.


Alacsonyabb alkoholtartalma és enyhébb szénsavassága miatt túlzottan lágynak, vizezettnek tűnhet, ám ennek ellenére a Staropramen Dark egy élvezhető, iható seritala. Úgy érzem, hogy különösebben nem kell ajánlanom, hiszen aki szereti a barna söröket és találkozott már vele, az biztosan kipróbálta, aki meg nem, annak azt javaslom, hogy mindenképp pótolja be a mulasztást. Egészségünkre!


Gyártja: Pivovary Staropramen s.r.o.
Származási hely: Csehország
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 3,19 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 4.4%
Szárazanyag-tartalom: 11.25ºP
IBU (keserűségi index): 25
Összetevők: víz, árpamaláta, cseh maláta, bajor maláta, karamell és színező maláta, komló
Típus: dark lager (barna sör)
Színe: sötét vörösesbarna
A sör pontszám: 7/10
Ebből fogyasszuk: korsó, lageres pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: staropramen.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése