2022. május 15., vasárnap

Jennings Cumberland



A Lidl-beli angol hatos fogat egy újabb darabja került elő a kamrából, így most következzen a számomra, számunkra teljesen ismeretlen Jennings Cumberland. A mély aranysárga színű világos sör a cockermouthi Jennings Brewery-nél készül, amelyet 1828-ban a néhai John Jennings és fia, William alapított a közeli Lorton faluban. A családi főzde 1874-ben költözött át mostani telephelyére (a Cumberland-kastély tőszomszédságába, a Cocker és Derwent folyók találkozásánál), termékei pedig az évek során több díjat is bezsebeltek.


A gyárat 2005-ben felvásárolta a Marston’s, amely jelentős befektetést hajtott végre az üzemben. Az itt készült folyékony kenyér előállításához helyi vizet használnak, ezt a Jennings saját kútjából nyeri ki. A Cumberland a főzde első számú söre, amely három angol komlófajta mellett árpa- és búzamalátával készül.


A mostani tesztalanyunk illata halványan gyümölcsös, komlós és parfümösen fűszeres, fehér habkoronája pedig sűrű és kemény. Íze határozottan kesernyés, ami egyensúlyban van a malátaságával. A hozzáadott cukortól van egy kis édeskés, mézes felhangja is a sörnek, de összességében vizezettnek és unalmasnak tűnt. Frissítő, alacsonyabb szénsavassága és mindössze 4 százalékos alkoholtartalma miatt könnyed, s aki szereti az angol ale-eket, egy igazi ivósört fedezhet fel ebben a Cumberlandben. Utóíze keserű, karaktere azonban nem az én, a Harghita vagy éppen a Staropramen sörhöz szokott ízvilágomat tükrözi, és emiatt csak kevéssel ötös fölé értékeltem. Én úgy vagyok vele, hogy egy próbát mindenképp megért, de legközelebb egy szigetországi pubban innék újra belőle. Egészségünkre!



Gyártja: Jennings Brewery
Származási hely: Anglia
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék volt
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): –
Színe: mély aranysárga
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, búzamaláta, cukor, komló (Fuggles, Goldings, Challenger), élesztő
Típus: világos sör (golden ale)
A sör pontszáma: 5,5/10
Ebből fogyasszuk: pintes pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: alkalomadtán talán igen
Weboldal: jenningsbrewery.co.uk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése