2022. május 19., csütörtök

Nyárra már hiány lehet a sörösüvegekből Németországban

Fotó: Pixabay

A német sörgyártók arra figyelmeztetnek, hogy nyárra már hiány lehet az üvegpalackokból a termékgyártásban. Ez, valamint az árufvarozásban tapasztalható sofőrhiány a sörök árának jelentős emelkedéséhez vezethet.

„Rendkívül feszült” – így jellemezte a kialakult helyzetet a Német Sörgyártó Szövetség vezetője a Bild című német lapnak a BBC tudósítása szerint. Egy iparági szakértő azt is hozzátette: az üvegpalack-hiány elsősorban a kis- és közepes sörfőzdéket fogja érinteni – mondta egy iparági szakértő.

Egy vásárló válogat a palackozott sörök között egy német
sörvásáron
| Forrás: AFP / Fabian Martzerath)

Az ok egészen drámai: a sörgyártóknak mintegy 80 százalékkal többet kell fizetniük az újonnan beszerzett palackokért, mint egy évvel korában. Palackból pedig amúgy kevés van, a hiány okai között ott van az energiaárak emelkedése is, aminek hatása van a palackgyártás költségeire. A teherrautó-sofőrök hiánya pedig megnehezíti az ellátási láncok fenntartását. Ezek a körülmények összességében ahhoz vezettek, hogy a palackok ára csaknem a duplája nőtt az elmúlt évben. A német sörgyártást ismerő iparági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a német sör ára ezért akár 30 százalékkal is növekedhet, amiben végeredményben az energiaárak emelkedésének jut jelentős szerep. (Forrás: Origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése