2023. szeptember 2., szombat

Hiába a feleségek rémálma, jót tehet egészségünknek a sörfogyasztás


Mégsem kell azonnal a lelkiismeretünknek háborognia, ha alkalomadtán egy-egy sört megszisszentünk, ugyanis az egyik legnépszerűbb alkoholos nedű mérsékelt fogyasztásának kifejezetten jó hatásai lehetnek az egészségünkre, ráadásul még annál is jobbak, mint ha egyáltalán nem fogyasztanánk szeszes italt – álltja egy kínai egyetem kutatása.

Sok háztartásban bizonyára nemegyszer hallható a feleségek száját elhagyó, leginkább becsmérlő mondat, miszerint megint csak a sörön jár az uruk esze, így számukra minden olyan kutatás és új tudományos felfedezés is rémálomszerűen hathat, amely annak fogyasztására vonatkozóan pozitív megállapításokat tesz.

Természetesen ezek a kutatások sem az amúgy komoly egészségi problémákat okozó eszetlen alkoholfogyasztást támogatják, azonban megdőlni látszik az a tévhit, miszerint a sörivásnak csak rossz hatása lehet. Legalábbis egy friss kutatás azt állítja, hogy a sörivás jót tesz a bélrendszernek és az immunrendszernek egyaránt. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden este literszámra kell inni a sört, de a tanulmány készítői szerint a mértékletes fogyasztás jobb lehet az egészség bizonyos aspektusai szempontjából, mint az italtól való teljes tartózkodás.


Úgy vélik, hogy a sör fogyasztása erősíti a szervezet immunrendszerét az italban lévő egészséges baktériumok miatt, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerre. A kínai Dalian Orvostudományi Egyetem tanulmánya emellett kiemeli, hogy a sörben található polifenolok, rostok és etanol az immunrendszer felturbózásának kulcsfontosságú összetevői.

Hatékonyabb lehet, mint a probiotikumok

A kutatás ezen kijelentései már alapból formabontónak bizonyulhatnak, de a tanulmány készítői még ezt követően is fokozni tudták a döbbenetet, ugyanis szerintük nemhogy jót tehet a mérsékelt sörfogyasztás, de hatékonyabb lehet, mint a probiotikumok szedése. A probiotikumok élő baktériumok és élesztőgombák, amelyek állítólagos egészségügyi előnyökkel járnak. Ezekről a mikroorganizmusokról úgy gondolják, hogy segítenek helyreállítani a bél természetes egyensúlyát, ha azt egy betegség megzavarta, és leküzdik a megmaradt káros baktériumokat is.


Régóta bevált erjesztett italként a sör sok esszenciális aminosavban, vitaminban, nyomelemben és bioaktív anyagban gazdag, amelyek számos emberi élettani funkció szabályozásában vesznek részt – írja a tanulmány. A sör malátájában és komlójában található polifenolok szintén fontos aktív vegyületek, amelyek mindkét irányban kölcsönhatásba lépnek a bél mikrobiomjával. Így magyarázható az is, hogy a bioaktív végtermékek képződése, valamint a mikroorganizmusok jelenléte miatt egyes komponensei hasonló vagy még jobb hatást fejtenek ki, mint a probiotikumok. (Forrás: Index / Lendvai András)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése