2024. augusztus 4., vasárnap

Melyik a legsörösebb F1-es csapat?

Az Arrows és a Warsteiner | Fotó: Fotó: David Merrett / Wikimedia Commons

A sör világnapja augusztus elsőpéntekje – idén ez augusztus 2-ra esett – , ennek apropójánRacingline.hu a ChicaneF1 adatbázisának felhasználásávalösszegyűjtötte, mely márkák szponzoráltak eddig csapatokat azForma-1-ben. Jelenleg főleg alkoholmentes termékeket láthatunk az autókon, a McLaren az Estrella Galicia, a Ferrari a Peroni ilyen változatát reklámozza, ezek viszont nem jelennek meg a forrásként használt adatbázisban az alkohol kategóriában, így ezeket figyelmen kívül hagytuk. Magát a sportágat, nagydíjakat is támogattak, támogatnak sörgyárak, logóikat szintén gyakran láthattuk, láthatjuk.

A Singha logója az Alfa Romeón | Fotó: Linkedin / Sauber Group

Meglepő lehet, de a legtöbb szezonban, összesen 13-ban a Warsteiner logójával találkozhattunk, utoljára 2005-ben. A sörgyártó 1974-ben tűnt fel az F1-ben a hedonizmusra igent mondó Hesketh oldalán, majd az ő aranybarna színükbe öltözött az Arrows 1978-ban. A legtöbb futamot mégis a McLaren oldalán töltötték 1998 és 2005 között. A versenyek számát tekintve a jelenleg is aktív Singha vezeti a listát (mivel mostanában jóval több futamból áll a szezon, mint régebben), amely a Red Bull, a Ferrari támogatója volt, jelenleg pedig a Sauberé. Ami a csapatokat illeti, leginkább a Williams választotta előszeretettel sör reklámozását a fennállása során, csak többször lecserélték aktuális támogatójukat az iparágból. Érdekesség, hogy amikor Frank Williams ismét saját istálló alapításába fogott, a belga Patrick Neve pont a Belle Vue-vel a háta mögött tudott befizetni hozzá.


A cseh Pilsner Urquell három szezonon át támogatta a Jordant | Forrás: autohebdo.de

Sörgyártó névadószponzorként kétszer volt az F1-ben, a már említett Arrowsnál a Warsteiner, illetve a Fittipaldinál a Skol. Vagyis, egyetlen verseny erejéig még a McLarennél is előfordult ez: a Löwenbrauval szövetkezve az 1979-es Nyugat-amerikai Nagydíjon az autóik nem a megszokott piros-fehérben, hanem kékben pompáztak, és a csapat hivatalos nevébe is felvették a gyártót.

A Löwenbrau és a McLaren páros | Fotó: f1i.com

Sörmárkák F1-es szezonjainak száma csapatok szponzoraként: * Warsteiner – 13 (Hesketh, Arrows, McLaren) * Singha – 11 (Red Bull, Ferrari, Sauber, Alfa Romeo) * Labatt’s – 6 (Williams) * Veltins – 5 (Williams) * Beck’s – 5 (Jaguar) * Budweiser – 4 (Ensign, Williams) * Pilsner Urquell – 3 (Jordan) * Bitburger – 2 (Benetton) * Kingfisher – 2 (Benetton) * Skol – 2 (Fittipaldi) * Kaiser – 2 (Forti) * Corona – 1 (Jordan) * Kronenbourg – 1 (Larrousse) * Guinness – 1 (March) * Michelob – 1 (Wolf) * Belle Vue – 1 (Williams) * Löwenbrau – 1 (McLaren). (Forrás: Racingline / Gerse József)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése