2017. szeptember 2., szombat

Sörgyártásban visszaesett Románia, de fogyasztásban tartja a szintet

Öt év alatt csak 70 millió literrel nőtt a hazai sörgyártó kapacitás, ami miatt Románia már csak a kilencedik legnagyobb termelő az Európai Unióban. Az ivás jobban megy, mint a gyártás, ebben a hatodik helyen áll az ország.

Visszaesett Romániai a legnagyobb sörgyártók európai rangsorában, derül ki az Eurostat legfrisebb adataiból. Tavaly 1,76 milliárd liter sört gyártottunk, ami az Európai Unión belül a kilencedik legnagyobb mennyiség. A mezőnyt lóhosszal vezeti Németország, melynek a tavalyi termelése 8,31 milliárd liter volt. A második helyen Nagy-Britannia áll 5,15 milliárd literrel, majd Lengyelország következik 4,05 milliárd literrel. A dobogósokon kívül Spanyolország, Hollandia, Belgium, Franciaország és Csehország előz még meg bennünket.

Fotó: adevarulfinanciar.ro
Öt évvel korábban Románia még hatodik volt uniós szinten 1,69 milliárd literrel, ám Hollandia, Csehország és Franciaország időközben megelőzte. A leglátványosabban a holland söripar fejlődött. 2011-ben a németalföldiek nem fértek be az első tízbe, termelési kapacitásuk a 900 millió litert sem érte el, tavaly azonban már 2,64 milliárd liter sört főztek. A jelenleg Top 10-es országok közül egyedül Németország termelése csökkent, tavaly kb. 400 millió literrel kevesebb sört állítottak elő, mint 2011-ben.

A legnagyobb sörivók a csehek


Az egy főre eső sörfogyasztás tekintetében az Európai Unión belül előkelőbb helyen áll Románia, mint sörgyártásban, hiszen csak hat nemzet fiai és lányai isznak többet nálunk. A legnagyobb sörivók a csehek, akik fejenként átlagban 142,4 litert engednek le a torkukon egy év leforgása alatt. Mivel ebben az átlagban a csecsemők is benne vannak, egy átlagos felnőtt cseh ennél lényegesen többet fogyaszt a folyékony kenyérből.

A második és a harmadik helyet holtversenyben az osztrákok és a németek foglalják el 104,7 literrel. A lengyelek átlagos fogyasztása 99, az íreké 97,5, a litvánoké pedig 97,1 liter. Ez utóbbiaktól nem sokkal vagyunk lemaradva, tavaly ugyanis az egy főre eső romániai sörfogyasztás 92,1 liter volt. Azt gondolhatnánk, hogy az angolok szintén nagy sörivók, ám a szigetország egy főre eső fogyasztása messze elmarad az éllovas országokétől, éves szinten csupán 67,7 liter.

A legkeresettebb márkák hazaiak


A romániai sörivók hozzávetőleg 2 milliárd eurót költenek egy év alatt kedvenc italukra. A hazai piac sajátos jellemzője, hogy bár azt a multinacionális vállalatok uralják (Asahi Breweries, Heineken, Molsoncoors, Carlsberg Group), a legkeresettebb márkák hazaiak, igaz, ezeket is a multik gyártják. A Romániában eladott sör 97 százalékát belföldön állítják elő. A sör az egyetlen olyan tömegfogyasztási cikk idehaza, melyből az importtermékek az eladások kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki. (Forrás: maszol.ro/Pengő Zoltán)

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése