2018. november 7., szerda

Új sör: szó szerint folyékony kenyér

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem új módját fejlesztette ki a Spar. Ausztriában a cégtársult egy sörfőző üzemmel, ahol az Interspar pékségébensütött, ám nem értékesített kenyerekből főznek sört.

Fotók: INTERSPAR / evatriff
A kiskereskedelmi lánc a salzburgi Gusswerk sörfőzdével társult, hogy a felesleges organikus kenyerekből sör készülhessen. Az üzem sörfőző mestere Reinhold Barta elmondta: „az Interspar pékség Ausztria legnagyobb kézműves péksége. Ilyen nagy méret esetében elkerülhetetlen, hogy többlet pékárú keletkezzen. Annak érdekében, hogy csökkentsük az élelmiszer-pazarlás mértékét, egy innovatív terv született. A feleslegessé vált kenyerekből borostyán színű, organikus sört főzünk.”

Nagy feladat

Jelenleg a sör Ausztriában a Spar, Eurospar és Interspar üzletekben kapható. Az ital árpa és maláta tartalma részben helyettesíthető különböző organikus pékáruk felhasználásával. „Igazi kihívás „kenyérsört” főzni, ugyanis a kenyér só tartalma jelentősen hat a sör ízére. A kenyérhéj karamellás jelleget ad az italnak, mely kifejezetten egyedi, karakteres ízében jelenik meg leginkább.” – tette hozzá Barta.


A sör és a kenyér hasonló alapanyagokból készülnek, már az ősi egyiptomiak is felismerték a „kenyérsörben” rejlő lehetőségeket. A Young&Urban névre keresztelt termékkel a Spar és régi tradíciót gondolt újra, a cég arra számít, hogy 5,5 százalékos alkoholtartalmú ital népszerű lesz a vevők körében. (Forrás: magyarmezogazdasag.hu / Mizsei Károly)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése