Fotó: Unsplash.com |
A legegészségesebb alkoholos italok egyike. Nagyon sok pozitív hatása van. Nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek az alkohollal együtt a szervezet enzimaktivitását, az anyagcsere folyamatok jótékony gyorsítását eredményezik. Nátriumban szegény, nem tartalmaz zsírokat és 92%-nál több vízből áll. Megvédheti szívet, a csontokat, fokozhatja immunitását.
Általában a bort mondjuk olyan italnak, amely a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentését szolgálja, de a sör ugyanolyan szív-egészséges lehet. Az olasz kutatók bebizonyították, hogy a mérsékelt sörfogyasztóknál 42%-kal kisebb a szívbetegségek kockázata, a szívinfarktus előfordulása, mint a nem ivóknál.
Segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében
Holland kutatók 38 000 férfit figyeltek meg, és megállapították, hogy mérsékelt sörfogyasztás mellett kisebb valószínűséggel diagnosztizálták a 2. típusú cukorbetegséget.
A sör növelheti a B-vitamin szintjét
A sör többféle B-vitamint tartalmaz (B1, B2, B6 és B12). A B-vitamin pedig hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, az idegrendszer, a B6-, B12-vitaminok és a folsav pedig az immunrendszer normális működéséhez. A vérszegénység kialakulásának esélyét is csökkenti.
A sör a vérnyomásra is jótékony hatással van
A rendszeresen sört fogyasztóknak alacsonyabb vérnyomása van, mint a hasonló mennyiségű bort vagy más szeszes italokat fogyasztóknak. A magas vérnyomás felelős számos egészségügyi problémáért, de a kutatások szerint a sör csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát, továbbá a vérrögök képződését is segít megakadályozni.
Fotó: Pixabay |
Sör az erősebb csontokért
Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a sör hozzájárulhat a csontok nagyobb sűrűségéhez, ezáltal megakadályozza a törések és az csontritkulás kockázatát.
Késlelteti az öregedést
A sör növeli az E-vitamin szintjét és hatását, amely a szervezetben jelentős antioxidáns. Ez fontos része az egészséges bőr fenntartásának, miközben lassítja az öregedési folyamatot. Olyan vegyületeket is tartalmaz, melyek segítik a bőr regenerációját.
A sör jó az agynak is
A tanulmányok szerint a sörivók kevésbé szenvednek az Alzheimer-kór és a demencia tüneteiben, mint a nem sörözők, mert a sörfogyasztás 10-20%-kal növeli a „jó koleszterinszin” szintjét, ezáltal csökkenti a demencia kockázatát.
A rossz koleszterinszintet csökkenti
A jó koleszterinszint növelésével egy időben a sör a rossz koleszterin (LDL) szintjét csökkenti.
Természetesen fontos szempont a mértékletesség. Napi 2–4 dl sörnél több nem javasolt, még a jótékony hatásokra hivatkozva sem. (Forrás: Sokszínű Vidék)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése