2020. június 10., szerda

Ciuc IPA


A csíkszeredai gyökerekkel rendelkező Ciuc a búzasöre után tavaly ilyentájt dobta piacra az új habos nedűjét, az IPA-t. Az arculatváltás mellé kellett a termékfrissítés is, s ezzel a sörrel a Heineken Románia kísérletet tesz arra, hogy meglovagolja az itthon is egyre jobban terjedő, egyre hangosabb kézműves forradalmat. Már itt az elején el kell mondanom, hogy ez a nagyüzemi IPA köszönő viszonyban sincs a kis manufaktúrák IPA-jával, ám a próbálkozás és a kezdeményezés mindenképp dicsérendő. A Ciuc ezen sörét üvegben és dobozban lehet kapni, előbbit pedig papírtasakba bujtatták bele. Mindkét esetben a szolid csomagolás rózsaszínes, ami kissé szokatlan választás, de legalább ezáltal felhívja magára a figyelmet a kissé alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkező ser.


A Citra és Cascade komlóval készült főzetnek első látásra szép, illetve dús a fehér habkoronája, ám ez pillanatok alatt összeesik és gyorsan el is illan. A Ciuc IPA színe aranysárga, illata gabonás, citrusos és virágos jegyeket hordoz magában. A közepesen testes folyékony kenyér íze előbb édeskésen gabonás, majd csak ezután jön a komló kesernyéssége, de ez nem mondható meghatározónak. Teljesen hiányzik belőle az IPA karakteressége, de a kellő szénsavassága miatt teljesen üdítős hatása van.


Zamatában mintha egy halvány grépfrútos ízfoszlányt is felfedeztem, az egészet viszont a vizezettség érzet fejeli meg... Utóíze malátás, gabonás, és csak annak tudom ajánlani, aki tényleg kíváncsi rá. Önmagában nem rossz ez az Ciuc sör, ám ha őszinte vagyok, akkor ki kell jelentem, hogy még van ahová fejlődnie. Egy próbát mindenképp megér, ám az IPA-kedvelők biztosan csalódni fognak benne. Egészségünkre!


Gyártja: Heineken România SA
Származási hely: Románia
Itt vettem: Amigo (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 3,40 lej
Kiszerelése: doboz
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,7%
Szárazanyag-tartalma: 10,7°P
IBU (keserűségi egység): –
Összetevők: víz, árpamaláta, komló
Típus: angol IPA (English India Pale Ale)
Színe: aranysárga
A sör pontszáma: 5/10
Ebből fogyasszuk: tulipán, shakeres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: nem
Weboldal: www.ciucpremium.ro
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése