2020. június 18., csütörtök

Abbaye de Vauclair Blanche


A negyedik francia és a harmadik Abbaye de Vauclair habos nedű, amelyet nagyító alá veszek. Akárcsak másik két testvére – a Blonde és a Triple –, ez a folyékony kenyér is a Lidl révén érkezett el hozzánk, s a kék címkéje mellett a pezsgőre hajazó lezárással, valamint a hét és fél decis kiszerelésével hívja fel magára a figyelmet. A diszkontáruház saját apátsági búzasöre még egy szempontból érdekes, éspedig azért, mert koriander és narancshéj hozzáadásával készül. De ne szaladjunk ennyire előre, vegyük sorra a dolgokat.


Az Abbaye de Vauclair Blanche egy belga búzasör, vagy más néven egy fehér sör, amely alapvetően különbözik a német búzasörtől. Ezt 40–60% malátázatlan búza, malátázott árpa és időnként kevés zab felhasználásával készítik. Adnak hozzá még komlót, s a korábban említett két fűszert. Legtöbb fajtája se nem szűrt, se nem pasztőrözött, ezért élénk zavaros állagú sör. Óvatosan nyitottam ki az üveget, s egyből citrusos, korianderes illat csiklandozta meg az orromat.


A jól behűtött opálos halványsárga nedűt búzasörös pohárba öntöttem ki, vékony, fehéres habkoronája pedig tartósnak és keménynek bizonyult. Íze enyhén édeskés, de zamatában jelen van a búza, az élesztő, a narancs és a koriander is. Igaz, az utóbbi csak halványan jelzi jelenlétét, pedig ez volna a védjegye ennek a seritalnak. Közepesen testes, alacsonyabb alkoholtartalma és lágy szénsavassága miatt ez egy könnyed nyári búzasör. Utóízét valamiért kissé savanykásnak éreztem, de mégis frissítő volt az Abbaye de Vauclair Blanche. Meg tudnám szokni, csak kár, hogy a Blonde-hoz képest ritkábban lehet kapni. Egészségünkre!


Gyártja: Les Brasseurs De Gayant/Brasserie de Goudale
Származási hely: Franciaország
Itt vettem/kitől kaptam: Lidl (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 7,79 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 750 ml
Alkoholtartalom: 4,5%
Szárazanyag-tartalma: –
IBU (keserűségi egység): 13
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, búza, narancshéjpor, korianderpor, komló, antioxidáns (aszkorbinsav)
Típus: witbier / belgian white ale (belga búzasör)
Színe: zavaros halványsárga
A sör pontszáma: 6,5/10
Ebből fogyasszuk: búzasörös pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen

                          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése