2021. május 20., csütörtök

Bucur (Bere De Bulevard) Brună



A Bucur egy új keletű, friss, fiatal sör, hiszen nem is olyan rég, még 2019 nyarán dobta piacra a United Romanian Breweries Bereprod. Előbb a „szőke” csapolt érkezett meg, majd október végén, november elején a boltok polcára került a két üveges változat is, egy világos és egy barna sör. Az előbbiről majd később ejtünk szót, most az utóbbi habos nedű kerül górcső alá. A reklám szerint a Bucur egy boulevardi, a szuperprémium szegmensben pozícionált sör, amely elegánsan ötvözi a hagyományt és a korszerűséget, régi román sörreceptek ihlették, s elkészítéséhez újszerű alapanyagokat és technológiákat használtak fel. Készítői ezzel a sörrel a régi bukaresti sugárutak (Calea Victoriei) hangulatát és történeteit próbálják felidézni, úgy hogy, a mostani sörkedvelő generáció is tudjon ezekkel azonosulni.



A koronavírus-világjárvány előtti utolsó esztelneki hétvégénk alkalmával egy-egy Bucur (Bere De Bulevard) Brunăval leptem meg a barátaimat, s első este közös sörtesztelésbe vágtunk. Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom: felemás sikert értem el. Volt, akinek egyáltalán nem ízlett, és legjobb esetben sem adott volna rá 5 pontnál többet, de volt olyan is – magamat is beleértve –, akinek valamelyest tetszett ez a középszerű barna sör, ám mi is csak 6-ra pontoztuk.



A retrós címkével ellátott, a megszokottól eltérően 350 milliliteres és szögletes üvegben vörösesbarna sör várt arra, hogy pohárba kerülhessen. Bézs habkoronája sűrű és tartós volt, az illatában egy csokorban érzetem a pörkölt maláta, a kávé, a mazsola és az aszalt szilva aromáját. Készítéséhez háromféle malátát használtak, így az íze bársonyos karamellás, de egyúttal keserű-édes is, kissé pörkölt, gyümölcsös és kávés jegyeket is hordozott magában.



Utóíze keserédes, túlpörkölt malátás. Közepesen testes és szénsavas, száraz, és hiányzik belőle a karakter, s roppant nagyüzeminek tűnt. Összességében tetszett és elfogadható, de semmi különös nincs a Bucur (Bere De Bulevard) Brunăban, így halkan mondom, hogy csak egy próbát ér meg. Egészségünkre!



Gyártja: United Romanian Breweries Bereprod S. R. L.
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 4,19 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 350 ml
Alkoholtartalom: 6,5%
Szárazanyag-tartalom: 14,3ºP
IBU (keserűségi index): –
Színe: vörösesbarna
Összetevők: víz, árpamaláta, komló
Típus: barna sör (dark lager)
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: talpas söröspohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen…
Weboldal: –


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése