2021. október 7., csütörtök

Șapte Coline Pils


Biztos, volt úgy már mindenki, hogy valami első látásra megtetszett és akkor, durr bele Balázs módjára meg kellett azt venni. Hát a Șapte Coline sörökkel egyáltalán nem ilyen a történetünk, sokáig idegenkedtem tőlük, szemezgettem velük, amíg végül vettem egy üveggel a jászvásári habos nedűből. Ez volt a Pils, majd utána következett a Șapte Coline Neagră, a Bere De Casă és az Elixir, de még három hátravan. Most a legelsőt vesszük górcső alá, a többiről majd később ejtünk szót. Mielőtt belevágnánk a Șapte Coline Pils kivesézésébe, nézzük, hogy mit is érdemes tudni a főzdéről, amely készíti ezt a seritalt.


A legenda úgy tartja, hogy Jászvásárt egykoron hét dombra (Breazu, Bucium, Cetățuia, Copou, Galata, Repedea és Șorogari) építették, így aztán a város első sörkészítő műhelye jelképesen innen kapta a nevét. A Șapte Coline magyarra lefordítva annyit jelent, hogy hét domb. A Berăria Șapte Coline 2005-ben nyitotta meg kapuit, de mivel akkortájt a moldvai és egyáltalán a kézműves sörre roppant alacsony volt a kereslet, 2009-ben be kellett zárni a főzdét. Időközben hozzánk is megérkezett a kézművessör-forradalom, leverték a lakatot a jászvásári főzdéről, és 2018 júliusában újra beindult a termelés. Négyféle sörrel kezdtek, a mostani palettájukon már hét folyékony kenyér szerepel.


A készítők a Șapte Coline Pilst premium craft beernek (prémium kézműves sör) szánják, ehhez képest a dizájnra nagyon keveset fordítottak. Nem mondom azt, hogy rossz, de a jó nem ilyen. Címkéjét túl egyszerűnek találtam, nem kapja meg a sörissza ember szemét, és talán én is ezért kerülgettem annyit. Ez egy szűretlen világos serital, amelynek 4,7%-os az alkoholtartalma, nyitáskor pedig szépen szisszen. Fehér habkoronája dús, laza szerkezetű és meglepően lassan apadt el. Színe aranysárga, illata malátás, amolyan sült kenyeres, amit egy kis gyümölcsös savanykásság fejel meg.


Íze komlósan kesernyés, és itt már nincs meg az aromát domináló malátás, édeskés jelleg. Lágy, közepesen testes és szánsavas, s unalmas… A jászvásáriak egy tucat pilsnert raktak össze, amely semmivel sem tűnik ki az ilyen típusú kis- vagy éppen nagyüzemi sörök közül. Harmatgyenge karakterén még az sem segít, hogy utóíze kellemesen kesernyés, és a reklám szerint gondosan kiválasztott alapanyagokból, szenvedéllyel és német szakértelemmel készült. Egy próbát megért, de semmi egyéb. Egészségünkre!



Gyártja: Berăria Șapte Coline
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 7,99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,7%
Eredeti extrakttartalom: 12ºB
IBU (keserűségi index): –
Színe: aranysárga
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő
Típus: világos sör (pilsener/pils/pilsner)
A sör pontszáma: 5,5/10
Ebből fogyasszuk: talpas söröspohár, pilseni pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: nem
Weboldal: saptecoline.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése