2021. október 19., kedd

Stiegl Columbus 1492 Pale Ale



Születésnapi ajándékként került hozzám ez a sörkülönlegesség, amelyet a salzburgi Stieglbrauerei készít. A sörgyárról azt tartják, hogy ez Ausztria legnagyobb magánkézben lévő főzdéje, amely egyben Salzburg egyik legkedveltebb látványossága is. De mi a közös a „sógorok” egyik népszerű seritala és az Újvilágot felfedező Kolumbusz Kristófban (Cristoforo Colombo)? Hát az 1492-es szám, azaz inkább esztendő…



A Stiegl sörgyár elődjének, a Bräuhaus an der Gstättennek első írásos említését 1492. június 16-ra datálják, míg Kolumbusz ugyanazon év október 12-én érte el a mai San Salvadore szigetét, és ezzel eljutott az addig ismeretlen földrész, Amerika partjaihoz. Az osztrákok ezzel a felsőerjesztésű habos nedűvel tisztelegtek a tapasztalt hajós emléke előtt, a Stiegl Columbus 1492 Pale Ale elkészítésénél pedig mind európai, mind amerikai komlót használnak. A Stieglbrauerei-hez még egy másik érdekesség is kapcsolódik, éspedig az, hogy 1780 augusztusában maga Wolfgang Amadeus Mozart is megkóstolta a főzde akkori fanyar seritalát.



A Columbus 1492 ideális fogyasztási hőmérséklete 6–8 Celsius-fok között van, így megnyitás előtt alaposan behűtöttem. Az opálos aranysárga főzetet talpas söröspohárba öntöttem ki, törtfehér, vékony és laza szerkezetű habkoronája pedig gyorsan elillant.Aromája malátás, gyümölcsös és kellemesen komlós.



Zamata malátás, kekszes, amit egy kis citrusos és komlós felhang egészít ki. A közepesen testes folyékony kenyér karakterét a könnyed gyümölcsös-komlós íz adja meg, amitől minden kortya roppant frissítő tud lenni. Kellemes, közepesnél valamivel szénsavasabb, utóíze pedig száraz, kesernyés és vizezett.



Összességében nem volt rossz, ám valamiért laposnak tűnt, és csak 7 pontot adtam ennek a sörnek, amelyet nyári saláták, vegetáriánus ételek, tengeri gyümölcsök, különböző laskák és krémsajtok mellé ajánlanak. Mindenképp megér egy próbát, így hát egészségünkre!



Gyártja: Stieglbrauerei zu Salzburg GmbH
Származási hely: Ausztria
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 4,7%
Eredeti extrakttartalom: 11,2ºP
IBU (keserűségi index): 25
Színe: opálos aranysárga
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő
Típus: világos sör (american pale ale/APA)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: lageres, tulipán-, shakeres pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: stiegl.at


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése