2021. október 10., vasárnap

Hat hangulatos sörház, ahol a Budapest legkiválóbb kézműves söreit kóstolhatjuk

Fotó: Pexels / ELEVATE

Élesztőház (1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.)

A valaha Tündérgyárként ismert, eredetileg üvegfúvóműhelynek épült Tűzoltó utcai épületben bújik meg az a gasztronómiai sétálóutca, melyet manapság Élesztőháznak hívunk. A nem kevesebb mint 30 sörcsappal rendelkező hely a sörforradalom megkerülhetetlen képviselője, bázisa és egyben a magyar kézműves sör első romkocsmája, mely végtelen mennyiségben, minőségben és változatban folyó, válogatott sörökkel vár, minőségi kultúrával és forradalmi gasztronómiával megfűszerezve. Bátran tobzódhatunk a jobbnál jobb seritalok között a régi ipari udvarban, ahol könnyedén megismerhetjük azt a világot, amelyben a jó sör nem kizárólag az ínyencek kiváltsága.



KEG Sörművház (1114 Budapest, Orlay utca 1.)

Néhány lépésre a Szent Gellért tértől, az első sarkon befordulva találjuk a kézműves, kisüzemi és újhullámos csapolt sörök magyarországi és nagyvilágbéli nagykövetét, a KEG Sörművházat. Kínálatuk 32 jeles magyarországi és nemzetközi nedűjét végigkóstolni a gesztenyefák árnyékában, a Bartók Béla út nyüzsgését és fényeit szemlélve, de akár hangulatos pincehelyiségükben is egyet jelent a nagybetűs boldogsággal. A több generáció olvasztótégelyeként is működő KEG-ben ráadásul változatos és nem kevésbé ízletes á la carte konyhájuk kínálatából, kifogástalan kocsmaételeik ölelésében kortyolhatjuk a habos örömöt.



Madhouse (1061 Budapest, Anker köz 1-3.)

Budapest éjjel-nappal lüktető szíve, az Anker köz ad otthont a Mad Scientist sörfőzde bisztrójának, a város kétségkívül egyik legjobb teraszának és multifunkciós gasztrojátszóterének, a Madhouse-nak. A 25 sörcsapból majdhogynem megállás nélkül, folyvást folyó és mindig változó, saját és külföldi gyöngyszemeket is felsorakoztató sörkínálat mellett a hagyományos és újhullámos bisztrókonyha, valamint a folyékony kenyér ételekben való újjászületésének is tanúi lehetünk.



FIRST Craft Beer (1044 Budapest, Váci út 83.)

A kézműves sörfőzdék főhadiszállásának címét legjobb lesz, ha mindannyian felvéssük egy jól látható helyre, és felkerekedünk, hogy Újpesten leljünk rá valami egészen rendkívülire. A Váci út 83-as szám alatt találjuk ugyanis a FIRST Craft Beer bázisát, ahol szomjunkat a 10 csappal rendelkező speciális söröző enyhíti, míg kíváncsiságunkat az az üvegablak, ahol a jóleső sörözés közben követhetjük nyomon a sörfőzde működését. Az első osztályú, ízgazdag és különleges sörök közül érdemes a lehető legizgalmasabbakat is megízlelni, legyen szó savanyú sörökről vagy épp a sörpremierek alkalmával bemutatkozó újdonságokról.



Fehér Nyúl Brewery & Taproom (1095 Budapest, Soroksári út 110-112.)

Vesd be magadat az ismeretlenbe és kövesd bátran a Fehér Nyulat! A Boráros tértől mindössze tíz percnyi buszozásra találjuk a szabadság, a kíváncsiság, a szenvedély és a nyitottság sörben megmutatkozó origóját. Az ódon textilfestőüzem épületének árnyékában nemcsak a lehető legkülönlegesebb nedűket kóstolhatjuk frissen csapolva vagy épp üvegbe zárva, de ha hajt a kíváncsiság, bejelentkezés után pénteki és szombati napokon bepillanthatunk akár a sörfőzés kulisszái mögé is.



Guri Serház Újbuda (1111 Budapest, Lágymányosi utca 13.)

A Bartók Boulevardról nyíló, egyszerre csendes, mégis kellemesen nyüzsgő Lágymányosi utcában, egy lakóház aljában találjuk a kézműves sörfőzdék nem is olyan rég itt letelepedett Mekkáját, a Guri Serházat. A több helyszínről is visszaköszönő név ezúttal a XI. kerületet hódítja meg, hiszen nincs olyan nap, hogy valaki ne szeretne bele a saját recept alapján készült, frissen csapolt, 24 féle sör bármelyikébe. Ha pedig úgy döntenénk, hazaviszünk magunkkal egy üveg folyékony aranyat, mindezt frissen csapolva és palackba zárva meg is tehetjük. (Forrás: Funzine / Szabó Hajnalka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése