2021. október 22., péntek

Karlovačko


Ajándékként került hozzám ez a sör, amelyről addig semmit nem tudtam. Most egy picivel okosabb vagyok, hiszen a mindent is tudó Google elárasztott rengeteg infóval, amikor rákerestem a Karlovačkóra. A horvátok az Ožujskót tartják az első számú sörüknek, ám a mostani tesztalanyunk az adriai ország legnagyobb sörgyárában készül, és töretlen a népszerűsége. A Horvátország szívében, Karlovacban (magyarul Károlyváros) található Karlovačko Pivovarát 1854-ben alapította Nikola Vranyczany-Dobrinović, egy helyi földesúr. Majdnem másfél évszázad múlva, azaz 2003-ban a Heineken International többségi részesedést szerzett a sörgyárban, és jelen pillanatban e név alatt hétféle sört palackoznak. A Karlovačkóról előlegben még azt kell tudni, hogy 2005-ben a Nemzetközi Söripari Nagydíjon (Brewing Industry International Award) első helyezést ért el a 4,5–5,5% alkoholtartalmú sörök kategóriájában, de más díj is fémjelzi hírnevét.

Na de lássuk, mitől is döglik a légy. Az Ožujsko után ez a második horvát seritalom, így volt egy kis összehasonlítási alapom is, s azt kell mondanom, hogy hasonlít egymásra a két sör. De hagyjuk a konkurenciát, és foglalkozzunk inkább a Karlovačkóval, s az első dolog, amiről szót kell ejteni, az a csomagolás. A tűzpiros sörösdoboz űrmértéke „csak” 400 milliliter, s ott díszeleg rajta Karlovac város címere is.


Én egy talpas söröspohárba öntöttem ki a világos aranysárga nedűt, amelynek szép, apró szemű volt a gyorsabb ütemben apadó fehér habkoronája. Illata gabonás, némi malátaédességgel és halvány savanykássággal fűszerezve. Íze komlós, kesernyés, de azért itt is érezni a maláta aromáját, a korty lecsengése azonban savanykás és vizezett volt. Ha jól belegondolok, akkor mondhatnám azt is, hogy tipikusan lágeres ez a serital, kisebb-nagyobb szépséghibákkal.

Utóíze eleinte malátás-édes, ami füves, kesernyés jegyeket is hordoz magában. Kellemes, gyorsan lecsúszott a torkomon, ám maradt utána egy megmagyarázhatatlan hiányérzetem… Korábban említettem, hogy majdnem olyan, mint az Ožujsko, így az osztályzásuk is legyen hasonló: ez is egy erős hatost kapott. Ajánlom, egészségünkre!


Gyártja: Karlovačko Pivovara (Heineken Croatia)
Származási hely: Horvátország
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék
Kiszerelés: doboz
Mennyiség: 400 ml
Alkoholtartalom: 5%
Eredeti extrakttartalom: 11,6ºP
IBU (keserűségi index): 20
Színe: világos aranysárga
Összetevők: víz, árpamaláta, árpa, komlókivonat
Típus: világos sör (lager)
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: lageres pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen, ha Horvátországban járok
Weboldal: karlovacko.hr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése