2022. január 11., kedd

Corona Extra



Sokáig kerülgettem a Corona Extrát, hiszen úgy vagyok vele, mint a Heinekennel, hogy olykor a csapból is ez folyik. Akarva-akaratlan találkoztam ezzel a mexikói sörrel, hol az üzletben, hol a tévé képernyőjén egy reklámban, egy sorozatban vagy éppen a mozivásznon egy filmben. A világos szalmasárga főzet a világjárvány miatt többször is bekerült a hírekbe, hiszen voltak élethelyzetek, amikor az emberek a seritalt összekeverték a koronavírussal (a spanyolban a corona koronát jelent, de az orvosi angolban korona formájú testrészeket hívnak így, a vírus mikroszkóp alatt látható formája alapján nyerte el a nevét). Én úgy vagyok ezzel a habos nedűvel, hogy nagy hűhó semmiért.



A Grupo Modelo 1925 óta készíti a Coronát, amelyet a kezdetek óta színtelen üvegben palackoztak. A sört 1976-tól kezdődően kezdték exportálni az Egyesült Államokba, ahol valamivel több, mint húsz év alatt az amerikaiak kedvenc folyékony kenyérévé vált. A világ első számú mexikói sörét a földkerekség mintegy 150 országában forgalmazzák, a Wikipédia szerint Spanyolországban azonban Coronita néven és mindössze 210 ml-es üvegben került/kerül a boltokba, mivel egy hispániai borászat, a Bodegas Torres már 1907 óta birtokolja a Coronas név jogát.



Először három évvel ezelőtt, a Duna-deltai nyaralásunk alkalmával kóstoltam meg a Corona Extrát, akkor az üveg nyakába rakott citromszelettel gurítottam le egypár üveggel belőle. Most viszont focimeccsnézés mellé egy sima shakeres pohárba öntöttem ki az enyhén frissítő ízű és ikonikusnak mondott mexikói sört. Illata édeskés, amit egy kis malátás és kukoricás felhang fejel meg. Fehér habkoronája gyorsan elapadt, de egy vékony gallér maradt után a pohárban. Íze is édeskés, és itt is érezni a maláta-kukorica páros zamatát. A háttérben meghúzódik egy halvány komlós keserűsség, ez pedig sejteti, hogy egyfajta – kiherélt – lagerrel van dolgunk.



Könnyed, lágy szénsavassága és alacsony alkoholtartalma teszi teljessé az üdítős jellegét, s ezért úgy vélem, hogy a Corona inkább egy különösebb karakter nélküli nyári sör. A tengerparti hőségben kellemesen üdítő volt, télen viszont felesleges az időt pazarolni rá. Az ár-érték aránya is rossz, hiszen az érte kifizetett majdnem 7 lejét már igazi sört is lehet vásárolni. Különösebben nem ajánlom, de egy próbát megér, s úgy gondolom, hogy legközelebb majd akkor iszom ilyen sert, ha éppen Mexikóban kirándulok…



Gyártja: Grupo Modelo
Származási hely: Mexikó
Itt vásároltam: Lidl (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 6,49 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 355 ml
Alkoholtartalom: 4,6%
Eredeti extrakttartalom: 11.3ºP
IBU (keserűségi index): 18
Színe: világos szalmasárga
Összetevők: víz, árpamaláta, kukorica, rizs, komlókivonat, papaina, C-vitamin (antioxidánsként) és propilén-glikol (stabilizátor).
Típus: világos sör (american pale lager)
A sör pontszáma: 5/10
Ebből fogyasszuk: korsó, lageres vagy shakeres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: hát, nem is tudom…
Weboldal: corona.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése