2022. január 4., kedd

Tennent’s Gluten Free



Az Innis & Gunn Original és a Belhaven Black Scottish Stout után következzen egy újabb – szám szerint a harmadik – skót sör, a Tennent’s Gluten Free, amely azonban az első gluténmentes habos nedű, amely bekerül a blogunk sörgalériájába. De mi is a gluténmentes sör? Az ilyen típusú seritalok előállítása történhet a klasszikus malátaalapanyagok (árpa, búza, rozs) kicserélésével gluténmentes alapanyagokra (köles, rizs, cirok, hajdina, kukorica) vagy egy speciális gluténmolekula-bontó enzim hozzáadásával, ez pedig az erjesztés közben kerül a sörlébe. Ez utóbbi eljárás a jellemzőbb a kisüzemi sörökre, mivel így lehet a legközelebb kerülni egy a normál sör ízvilágához. Az európai uniós szabályozás szerint minden egyes főzetnél laborvizsgálattal kell igazolni, hogy a sörben lévő gluténtartalom 20 ppm (az egész milliomod része) alatti.



A Tennent Calodonian Breweries valamikori elődjét még 1556-ban alapították, a glasgow-i főzdénél csak 1740-ben indult be igazából a kereskedelmi sörkészítés. Bő fél évszázaddal később, 1797-ben a Tennent’s söre eljutott Amerikába, majd 1860-ra a vállalat lett a világ első számú sörexportőre. A gyár történelmében az 1885-ös esztendő egy újabb mérföldkövet jelentett, mivel abban az évben palackoztak először lagert. Az újítások sora ezzel nem állt meg a Tennent’snél, hiszen az övék volt az első olyan brit főzde, amely 1935-ben már dobozos sört árult. A márka sikere azóta töretlen Skóciában, a szigetországban és újabban a nagyvilágban is, kínálatukban mintegy tízféle sör is megtalálható, de ez idáig csak a Tennent’s Gluten Free-hez volt szerencsém.



A skót sörgyárban úgy tartják, hogy mindenki megérdemel egy igazi sört, és ezért is vágtak bele glunténmentes ser készítésébe, amely, valljuk be, nem sikerült annyira rosszra. Illata amolyan lageres, halványan malátás, a világos aranyszőke főzet szép fehér habkoronája lágy és laza szerkezetű. Íze malátás, édeskés, ami középszerű keserűséggel társul.



Száraznak és könnyednek tűnt, közepesen alacsony szénsavassága pedig tovább fokozta lágyságát. Tompítva ugyan, de érezni rajta a klasszikus malátás ízt és a lagerekre jellemző keserűséget, ám mégis hiányzott belőle valami… Összességében ez egy kellemes habos nedű, amely révén a gluténérzékeny személyek is belekóstolhatnak a sörözés élményébe. Egészségünkre!



Gyártja: Tennent Calodonian Breweries
Származási hely: Skócia
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 5%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): 18
Színe: világos aranyszőke
Összetevők: víz, gluténmentesített árpamaláta, komló, élesztő
Típus: gluténmentes lager (gluten free lager)
A sör pontszáma: 6/10
Ebből fogyasszuk: korsó, lageres vagy shakeres söröspohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: tennents.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése