2022. április 23., szombat

Augsburger Original



A Hasen-Bräu a bajorországi Augsburg egyik legrégebbi és talán a leghíresebb sörfőzdéje, amelynek gyökerei 1464-ig nyúlnak vissza. Az itteni sört csak vízből, malátából és komlóból lehetett készíteni, ahogyan azt Augsburg város alapítólevele már 1156-ban előírta (360 évvel a bajor tisztasági törvény megalkotása előtt). Akkoriban a sört kis házi főzdékben készítették, a helyiségek egyben kocsmaként is szolgáltak. Az Augsburger Original gyártója, a Hasen-Bräu szintén egy ilyen házi sörfőzdéhez, kocsmához vezethető vissza, amely a Zu den drey Glass (szabadfordításban: A három pohárhoz) nevet viselte.



A 18. században Martin Eberle volt a kocsma házi sörfőzője, és az egyik napon azt vette észre, hogy a szomszédos kertből egy nyúl tévedt be a hozzájuk. Az az ötlete támadt, hogy megfogja a tapsifülest és pecsenyét készít majd belőle, így Eberle a megrémült állat nyomába eredt. A fogócska rövidre sikeredett, hiszen a kocsmáros megbotlott és orrára esett, a nyúl pedig sértetlenül megúszta a kalandot. A legenda szerint ezt követően a főzde felvette a Hasen-Bräu (Nyúl Sörfőzde) nevet, a védjegyük pedig egy szürke nyúl lett, ami ott virít a habos nedű címkéjén és kupakján is.



Egy sima korsóba öntöttem ki az Augsburger Originalt, aminek opálos aranysárga volt a színe. A habja… Hát, nem is tudom, hogy ebben én voltam-e a ludas, de kiöntés után dús, tartós, pihe-puha fehér habtakaró köszönt vissza a söröskorsóból. Illata roppant összetett: egyszerre malátás, gabonás, citrusos és élesztős. A közepesen intenzív aroma a folyékony kenyér ízében is visszaköszön, ugyanis a zamatában is felfedezhetőek a gabonás, élesztős jegyek, amit egy kis mézes-citromos jelleg fejel meg.



Az alsóerjesztésű Augsburger rendkívül ízletes, testes, közepesen szénsavas és friss. Utóíze kissé fűszeres és kesernyés, de nem tolakodóan, hanem finoman. Összességében ez egy kiváló ivósör, ami teljes egészében megérte az utána kifizetett 9 lejt, és csak ajánlani tudom. Egészségünkre!



Gyártja: Hasen-Bräu Brauereibetriebsgesellschaft mbH
Származási hely: Németország
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 8,99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5.4%
Eredeti extrakttartalom: 12.3ºP
IBU (keserűségi index): 25
Színe: opálos aranysárga
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, élesztő, komló
Típus: világos sör (kellerbier / zwickelbier / landbier)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: korsó, vagy lageres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8–10°C
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: hasen-braeu.de


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése