Fotók: Facebook / Bere Czell |
Százharmincéves brassói sörmárkát támasztott fel három fiatal erdélyi vállalkozó, TóthEdömér, Tóth Lóránd és Vlad Lupu, adta hírül a Ziarul Financiar. A Czell sört
1893-ban kezdte el gyártani a Czell Frigyes és fiai vállalatcsoport az
időközben Brassóba beolvadt Derestyén. A sörfőzdében 40-en dolgoztak, a
termelési kapacitása évi 14 ezer hektoliter volt. 1922-re a termelési
kapacitást 40 ezer, 1941-re pedig 109 ezer hektoliterre növelték.
A Czell sör újjáélesztésének ötlete Tóth Lórándtól származott, akinek sikerült rábukkannia az eredeti receptre. Kezdetben házi körülmények között próbálkozott az ital előállításával, mely sikeresnek bizonyult. Tavaly már ipari körülmények között folytak az előkészületek, idén márciusban pedig, miután levédették a márkát, elkezdődött a termelés. A Czell sört jelenleg bérfőzés formájában állítja elő egy Brassó közelében található gyár, hogy pontosan melyik, az üzleti titoknak minősül.
Jelenleg lager
típusú világos sört gyártanak, a közeljövőben azonban egy porterrel és egy
IPA-val fogják bővíteni a palettát, utóbbit Transilvania Pale Ale néven
forgalmazzák majd. „Egyelőre a vendéglátóiparban szeretnénk fejlődni,
kifejezetten a sör ínyenceket célozzuk meg. Nem akarjuk bevinni a sörünket a
szupermarketek polcaira, hogy eltűnjön 20 másik címke között” – nyilatkozta
Vlad Lupu. 2023 folyamán terveznek megnyitni egy múzeum jellegű sörözőt Brassó
központjában, ahol helyben főzött italt kínálnak majd, s a brassói
sörgyártáshoz, azon belül pedig a Czell Frigyes és fiai vállalathoz kacsolódó
korabeli tárgyakat állítanak ki.
A Czell család
tagjai nemzedékeken át Brassó legtekintélyesebb polgárai közé tartoztak. A Cenk
alatt város központjában három palota is áll, melyeket egykor a Czell család
építtetett. (Forrás: Maszol.ro)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése