2023. március 8., szerda

Borsodi Hoppy


Négy évvel ezelőtt a Borsodinál úgy döntöttek, hogy nagyüzemi sörkészítőként megpróbálják meglovagolni a Magyarországra is jócskán begyűrűzött kézművessör-forradalmat, s mind arculatban, mind sörtípusban olyat alkottak, ami kézművesnek is könnyen elmenne. Elsőnek egy hoplágert dobtak piacra, majd következett egy india pale ale, egy félbarna serital (a Borsodi Amber Ale-hez ez idáig nem volt szerencsém) és három ízesített, gyümölcsös ale. Most a Borsodi Hoppyt vesszük nagyító alá, de a későbbiekben érkezik a Borsodi IPA, a Borsodi Gyömbér Ale, a Borsodi Meggy Ale és a Borsodi Tropical Ale tesztje és véleményezése is.


Különösebben nem kedvelem a Borsodit, egy gyengébb ivósörnél nem tartom jobbnak, így csak nagy ritkán szoktam venni, inni. A Borsodi Hoppyval azonban teljesen más a helyzet, mert már első kóstoláskor megtetszett, és azóta a sors többször is összehozott minket. Azt kell mondanom, hogy ez a stílusváltás jót tett az anyaországi sörgyárnak, amely az új termékeivel nemcsak megpróbál kitűnni a magyar nagyüzemi sörök közül, hanem valamilyen szinten irányvonalat is mutat.


A Hoppy megjelenése roppant letisztult, a felsőerjesztésű folyékony kenyér illata kellemesen komlós és fűszeres, én pedig egy egyenes falú shakeres pohárba öntöttem ki. Az aranysárga főzetet közepes szemű, rugalmas, kissé tapadós fehér habtakaró fedte, amely meglepően tartósnak bizonyult. Íze határozott, karakteres, rendesen érzeni benne a komlót, amelynek az intenzitása pár korty után sem halványult el.


Mérsékelten malátás, izgalmas ízvilágú ser, könnyen iható és üdítő, frissítő hatású. Acélos keserűsége nem bántó, de a sokadik doboz elfogyasztása után unalmassá válik. A Borsodi hoplágere közepesen testes, megfelelő a szénsavassága és ízletes. Összességében egy szerethető sör a Hoppy, amelyet nem bonyolítottak túlzottan, így az ember azt kapja tőle, amire éppen vár és számít. Csak ajánlani tudom, de biztos vagyok abban, hogy mindenkinek nem fog tetszeni, ízleni... Egészségünkre!


Gyártotta: Borsodi Sörgyár Kft.
Származási hely: Magyarország
Itt vásároltam: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 4,49 lej
Kiszerelés: doboz
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,5%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): 25
Színe: aranysárga
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat
Típus: világos sör (india pale lager)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: korsó, pintes vagy lageres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: www.borsodi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése