2023. március 30., csütörtök

Veszélyben a trappista sör, mert elfogynak a barátok

Százkilencven éve főzik lelkesen Belgium trappista kolostorának szerzetesei a Westmalle söröket. Csakhogy egyre kevesebben állnak szerzetesnek manapság.

Fotók: Wikipedia

Negyvenmillió palack sört állítanak elő trappista szerzetesek a Westmalle apátságban évente. Nagyrészt meg is isszák ezt Belgiumban és Hollandiában, de bőségesen jut exportra is: a fő piacok Nagy Britannia, Franciaország és Olaszország. Kereslet tehát lenne, de baj van az emberi erőforrással. Az Achel sörök sorsa mutathatja meg a borús jövőt: minthogy elfogytak a trappista szerzetesek, egy magánvállalkozó vette meg a márkát, ezt követően, januárban pedig megfosztották az Achel belga apátsági söröket attól, hogy a trappista jelzőt viseljék.

A londoni Observer tudósítója megkérdezte Westmalle kolostorának apátját, nem tart-e hasonló sorstól? „Be kell vallanunk, hogy kényes a legtöbb apátságunk helyzete” – írta Benedek apát, aki arra utalt, hogy csakis akkor nevezhetnek egy sört trappistának, ha az valóban kolostorban készül, abban a kolostorban szerzetesek és apácák szorgoskodnak. “Manapság sajnos nem sokan állnak be szerzetesnek” – nyilatkozta a lapnak a Westmalle apátság sörfőzdéjének ügyvezető igazgatója, Philippe van Assche, aki maga is világi ember. „Őszintén szólva nem nagyon hiszek abban, hogy 10-20 év múlva egyáltalán akadna valaki, aki beállna szerzetesnek” – tette hozzá.


A szerzetesek már most is csak ellenőriznek

A Westmalle apátságban már 25 éve rájöttek, hogy a sörfőzés vagy a marketing egyre kevésbé fér össze a trappista szerzetesi fogadalommal, amely némaságot követel meg. Ezért a munkát és a szervezést meg az eladást világi személyek végzik, a barátok adják viszont a felügyelőbizottságot, amelynek élén Benedek apát áll. Miért hallgatnak a trappista szerzetesek? Rendjüket 1098-ban alapították meg Szent Benedek hatodik századi szigorú regulái szerint. Évszázadokon át munkálkodtak az Ora et labora (imádkozz és dolgozz) szellemében, de a francia forradalom miatt menekülésre kényszerültek. Ezért alapítottak kolostort Westmalle-ban, Belgiumban, ahol több mint nyolc évszázados hagyománya van a sörfőzésnek.


Manapság mindenütt Európában ürülnek ki a kolostorok, mert igen kevés az új jelentkező, de Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsiában szépen fejlődik a trappista rend. Érdekes módon a legszigorúbb rendekbe jelentkezik a legtöbb fiatal. A Westmalle nem tartozik a legszigorúbb trappista kolostor közé, de amit elfogadnak Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában, azt Európában már elutasítják. Már a koránkelés is riasztóan hat: a szerzetesek minden reggel háromnegyed négykor kelnek, és este nyolckor bújnak ágyba. Közben szinte állandóan imádkoznak. A sörivást nem tiltják. Benedek apát szerint a szerzetesi életnek ma már nincs meg az az elfogadottsága, mint korábban, így nem csoda, hogy már csak öt trappista kolostor maradt meg Belgiumban: a Westmalle-on kívül a Chimay, az Orval, a Rochefort és a Westvleteren.

Fotó: Tibódi Ferenc

A Brussel Beer Challenge nemzetközi sörverseny igazgatója a Westmalle Dubbel sörét a világ egyik legjobbjának tartja. (Forrás: hvg / Lengyel Miklós)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése