2023. március 31., péntek

Radeberger Pilsner


Vallomással kell kezdenem, hiszen amíg nem találkoztam a Radeberger Pilsnerrel, addig nem is tudtam erről a sörről, amelynek világraszóló sikertörténete a keletnémet Drezda szomszédságában található Radebergbe vezethető vissza. A szászországi város öt szülötte – Gustav Philipp, Max Rumpelt, Florenz Julius Schone, Carl Hermann Rasche és Heinrich Minckwitz – 1872-ben úgy határozott, hogy sörgyárat alapítanak, azzal a nem titkolt céllal, hogy koruk legjobb pilsnerét állítsák elő. A legenda szerint egyikük sem tudott semmit a sörfőzésről, de ez nem tántorította el őket, hiszen azt vallották, hogy egy jó Pilsnernek nem muszáj a cseh Pilsenből jönnie. Annyira remekre sikeredett a radebergi sör, hogy gyorsan Németország-szerte ismertté vált, és a gyár 1885-ben felvette a Radeberger Exportbierbrauerei nevet. A 19. század vége felé a Radeberger Pilsner először New Yorkot, majd az egész világot meghódította, és az elmúlt években egymás után nyíló hipermarketek révén eljutott hozzánk, Székelyföldre is.


Az alsóerjesztésű Radeberger Pilsner egy klasszikus német sör, amelyet egy talpas söröspohárba öntöttem ki. Színe világos aranysárga, habkoronája pedig krémes, sűrű, rugalmas és nagyon tartós. Illata kellemes, lágyan fűszeres, komlós és finom. Íze jellegzetes, dominánsan komlós, markánsan kesernyés, de egyúttal kissé földes is. A serital zamatát egy kis malátás, édeskés felhang teszi kiegyensúlyozottá, szénsavassága megfelelő, testessége pedig határozott.


Utóíze friss, némileg kesernyés, száraz, valamint németesen tökéletes. Csak ajánlani tudom, és azoknak fog tetszeni ez a habos nedű, akik szeretik a hagyományos német söröket, és keresik a könnyű, frissítő ízeket. A 330-as Radebergerért egy bani híján 6 lejt fizettem, de egy később vásárolt felesért 6,50-et perkáltam le, így utóbbinak nagyon remek az ár-érték aránya. Egészségünkre!


Gyártotta: Radeberger Exportbierbrauerei
Származási hely: Németország
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 5,99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 4,8%
Eredeti extrakttartalom: 11.65°P
IBU (keserűségi index): 33
Színe: világos aranysárga
Összetevők: víz, komló, árpamaláta, élesztő
Típus: világos sör (pilsener / pils / pilsner)
A sör pontszáma: 7.5/10
Ebből fogyasszuk: korsó, talpas pilsneres pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 7–9°C
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: határozottan igen
Weboldal: www.radeberger.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése