Fotó: Pixabay |
Van valakid, aki rajong a kraftsörért, és meglepnéd valami igazán komoly nagyvaddal? Van pár tipp, amivel nem lehet lukra futni. A műfajteremtő darabok gyakran szinte elérhetetlenek, máskor kicsi túlhájpoltak – de a maga stílusában azért mind bitang jó, a sörkultúra nagyvadjainak számítanak. A vadászatnak viszont állj neki mielőbb, mert némelyiknél komoly meló lesz! – olvasható a Bronson portálon.
#1 Westvleteren Abt 12 (quadrupel)
Fotó: beeroftheday.com |
Több sörbíráló oldalnál évek óta vagy vezeti a világranglistát vagy minimum az első háromban benne van ez az autentikus trappista. Ahhoz, hogy a kolostori sört legálisan megvásárold, el kell jutnod a forráshoz, magához a kolostorhoz, amely a flandriai Ypres/Ieper városához közeli Vleteren mellett van. Ott kétféleképpen juthatsz hozzá: vagy online regisztrálsz egy adott napra időzített átvételt, vagy a kolostor melletti étterem boltjában veszed meg – ha szerencséd van, mert itt nem mindig elerhető. Bár kereskedőknek nem árulják, persze van szürkepiaca: többszörös, sokszor 8-10 ezer forintos áron elérhető sörszaküzletekben, illetve azok weboldalán egy 0,33-as palack.
#2 Närke Kaggen! Stormaktsporter (imperial stout)
Fotó: bishopsarms.com |
Ennek a svéd sörnek már a neve is húzós, de nem emiatt van állandó versenyben a világelsőségért a Westvleteren 12-essel. Kis főzde ritka, évjáratos példánya, a levadászása nem egyszerű feladat. Vagy jól kell ismerni az nemzetközi sörös oldalakat, hogy lecsaphass a váratlanul felbukkanó darabokra, vagy el kell itt is jutni azu Örebro városában lévő főzdéig. Néha fellelhető egyes svéd kocsmákban, de az alkohollal kapcsolatos ottani, igen szigorú szabályozás miatt nehezen kicsempészhető egy ilyen lelőhelyről.
#3 Cantillon Zwanze (lambic)
Fotó: Untappd |
A Cantillon főzde már maga is több szempontból unikum a sörök világában. Kizárólag spontánerjesztésű söröket készít, és e minőségében egész Brüsszelben az egyetlen ilyen. (Ennek megfelelően lambic-múzeumként is működik.) Termékeit erősen megválogatott viszonteladói csatornákon terjeszti, az alaptételek is limitált mennyiségben érhetők el. A Zwanze minden évben más és más összetevőkkel, fűszerekkel készül, és egy adott napon jelenik meg meghatározott kocsmákban és szakboltokban. Ez a Zwanzeday, amit a lambic-sörösök világszerte remegve várnak. Minél régebbit sikerül beszerezni, annál jobb lesz – de annál többet is kell majd kipengetned érte.
#4 Tree House King Julius (New England IPA)
Fotó: Reddit |
Ha szereted az IPA-kat, és tudni szeretnéd, mi az, amire mindenki vágyik a kategóriában, jó helyen keresgélsz. A 2011-ben megnyílt Tree House Brewing az india pale ale-ek kedvelőinek mekkája lett az utobbi években, és ezt a pozíciót a főzde jelentős részben ennek a sörnek köszönheti. Típusa ikonjává vált a maga 8,2 százalékos alkoholtartalmával és a gyümölcsösen hömpölygő kortyérzetével. Hivatalosan csak a massachusettsi főzdében, illetve pár társintézményében fellelhető, de aki igazán elszánt, úgynevezett beertrade keretében utánaeredhet. Vannak erre szolgáló csatornák, sokszor még az is megoldható, hogy ezeket a fajtájukra jellemzően a frissességre igen érzékeny söritalokat a letöltéstől számított két héten belül beszerezd és meg is kóstold.
#5 Three Floyds Dark Lord (imperial stout)
Fotó: Chicago Tribune |
Ezt is elég körülményes becserkészni. A helyszínen, az indianai főzdében csak bizonyos napokon (Dark Lord Day) van rá esély. Ha másképp szeretnél hozzájutni, ismét neki kell gyürkőzni a beertrade-lelőhelyek felkutatásának, az E-bay böngészésének. Esetenként fellelhető európai oldalakon és kocsmákban is, hajmeresztő áron. Láttunk már sörbolondokat elgondolkodni egy 0,65-ös palack 270 eurós vételárán… De tényleg megér egy (fekete) misét – főleg, ha az ember egy hordóérlelt verziót fog ki.
#6 DeuS (belga ale)
Fotó: realbelgian.co.uk |
Ez a mezőny talán legkönnyebben beszerezhető darabja, de nem kevésbé különleges, mint a többi, szóval érdemes utánamenni. Stílusát tekintve ugyan egy erős belga ale, de nevezhetnénk sörpezsgőnek is. Több főzde is készít efféléket, ám ez a legtisztább mind közül. Úgy készül, hogy a belga Brouwerij Bosteelsben első körben lefőznek egy alapsört, amit aztán újraerjesztenek. De nem akárhogy: elviszik a sört Champagne-ba, és ott az eredeti pezsgőélesztővel, a hagyományos eljárással – az úgynevezett méthode champenoise módszerrel – 9 hónapig kezelik. A végeredmény egy belga sörös ízjegyekkel csábító, száraz pezsgő jellegű ital. Egyedülálló élmény.
#7 Samual Adams Utopia (strong ale)
Fotó: samueladams.com |
A Samual Adams nevű bostoni főzde sörei többnyire hétköznapi darabok az Egyesült Államokban, ez viszont valami más. Már a palackja is teljesen egyedi, sehol sem látni hasonlót sem – és ami benne van, attól végképp leteszed az arcod. Valamelyest évről évre változik, a legjellemzőbb rá az alkoholtartalma: 28 százalék körül mozog, ezzel jó ideig a világ legerősebb söre volt. Megéri kipróbálni, bár vastag buksza kell hozzá, palackja 200 dollár körül mozog – és persze minél régebbi darabra pályázol, annál drágább lesz.
#8 Mad Scientist Barrel Project
Fotó: bronson.men |
Itt nem egy konkrét sörről van szó. A budapesti Mad Scientist egy előregisztrációs felületen értekesíti azokat a tételeit, amelyeknek minden egyes darabja rengeteg törődéssel és mindenféle elmebeteg ötlet felhasználásával készül. Ezek a sörök szuperlimitált példányszámúak, mindig csak egy fajtára lehet pályázni. Az embernek rajta kell tartania a szemét a főzde oldalán, hogy elkaphasson egy éppen megjelenő ajánlatot. Megéri várni, rendre komoly darabokkal rukkolnak elő a Maglódi úti őrültek! (Forrás: Bronson / Armando Otchoa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése