2024. február 16., péntek

Dreher IPA


A Dreher Sörgyárak Zrt. valamikor 2020 áprilisában dobta piacra az általa igazi sörkülönlegességnek nevezett termékét, s ha jól tudom, abban az időszakban ez volt a második magyarországi nagyüzemi IPA. Első számú vetélytársa akkor a Soproni Óvatos Duhaj IPA volt, amelyről még 2018. február 5-én jelent meg véleményezésem, és az az india pale ale 7,5 pontot kapott. A Drehertől legutóbb a Szilaj Meggyet teszteltem, s ahogy akkor, most is el kell mondanom, hogy a Dreher az egyik kedvenc magyar söröm, így ismét jólesett megkóstolni egy újabb habos nedűjüket.


A Dreher IPA-t anno a sepsiszentgyörgyi Amigóban vásároltam, s egy jó idei még a Merkúrban is lehetett kapni, de sajnos mostanra már mindkét boltból kikopott a sör. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és 2023-ban teljesen megújult a Dreher arculata. A mostani blogbejegyzés utolsó fotóján egymás mellett megtekinthetitek, hogy milyen is volt és milyen most a magyar sörmárka IPA-ja. De térjünk vissza a mai tesztalanyunkhoz, és vegyük górcső alá ezt a seritalt.


Mivel nincs még egy IPA-s söröspoharam, így egy egyszerű shakeres pohárba öntöttem ki az óarany színű Drehert, amelynek fehér, kis szemű habpaplana gyorsan elillant, és csak egy szép habgallér maradt utána. A felsőerjesztésű folyékony kenyér illata jellegzetesen ipás, fűszeres, komlós és gyümölcsös. A Dreher IPA elkészítéséhez hatféle – Citra, Mosaic, Cascade, Centennial, Azacca és Pekko – komlót használtak, így az íze roppant karakteres, és nagyon dominál benne a komló.


A nyers komlóssága kissé fanyar zamatot kölcsönöz a sörnek, ehhez pedig fűszeres és kellemes citrusos felhang társul. Száraz, finom, közepesen testes és kellően szénsavas. Meglepő módon alig érezni benne a malátát, de véleményem szerint ez így lett kitalálva. Utóíze kesernyés, s azt kell mondanom, hogy ez egy jól összerakott sör, és csak ajánlani tudom. Egészségünkre!


Gyártotta: Dreher Sörgyárak Zrt.
Származási hely: Magyarország
Itt vásároltam: Amigo (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 3,99 lej
Kiszerelés: doboz
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5,4%
Eredeti extrakttartalom: –
IBU (keserűségi index): 35
Színe: óarany
Összetevők: víz, árpamaláta, hatféle komló (Citra, Mosaic, Cascade, Centennial, Azacca, Pekko), komlókivonat
Típus: IPA (india pale ale)
A sör pontszáma: 7,5/10
Ebből fogyasszuk: shakeres vagy tulipán söröspohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: –
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: dreher.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése