2019. február 10., vasárnap

Kína mindent visz a sörpiacon

A világ tízlegnépszerűbb söre között négy is kínai. S természetesen Kínában adják el belőlük a legtöbbet, ez már elég is a listavezetéshez a sörpiacon.

Fotó: www.wsj.com
A világ legnagyobb mennyiségben eladott söreiről közölt összeállítást a Business Insider internetes portál. Kétségtelen, amiből a legtöbb fogy, az a népszerű, de nem tuti minőség kategória. Ezért hát nincs abban semmi meglepő, hogy a top tízes listavezető egy kínai sör, a Snow. A Ratebeeren (nemzetközi sörértékelési index) a maximális öt pontból még kettőt is csak felfele kerekítéssel ért el ez a 4 százalék alkoholtartalmú láger sör, melyből becslések szerint világszerte több mint százmillió (!) hektolitert értékesítettek. Elsöprő részét persze az 1,386 milliárd lakosú Kínában gurították le a torkukon a népek.

Ez a hatalmas mennyiség körülbelül ötszöröse a cseh sörtermelésnek, és több mint a duplája annak, amit a világ második legnépszerűbb söréből, az Anhauser-Busch „klasszikus” Budweiseréből eladnak (49,2 millió hektoliter). A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a legismertebb kínai sör, a Tsingtao (49 millió hektoliter) található, ami a 2017-ben még ezüstérmes amerikai Bud Lightot (44,8 millió hektoliter) taszította le a dobogóról. Utóbbi a negyedik helyre esett vissza, miután jelentősen csökkentek eladásai.

Fotó: www.thebrasilians.com
Az ötödik helyezett egy eleve világmárkának tervezett sör, a Skol (35,1 millió hektoliter) lett, mely 1964-ben több sörfőzde kollaborációs söreként indult világhódító útjára. A top 10-be következőként a Heineken fért be (34,3 millió hektoliter). Az európai márkákat megint csak két kínai követi: a legrégebbi kínai sör a Harbin (29,9 millió hektoliter) és a rohamosan fejlődő Yanying. A kilencedik az itthon is jól ismert mexikói Corona (nálunk Coronita, 28,8 millió hektoliter), amelynek legnagyobb piaca az Egyesült Államok, s melynek első számú importsöre. A tizedik helyre – a brazil Brahmát kiszorítva – a második számú amerikai kedvenc, a Coors Light söre futott be.

Az amerikaiak fogyasztása egy ideje már 240 millió hektoliteren stagnál. A jövő minden bizonnyal a kínaiaké. A mostani évi 500 millió hektoliteres fogyasztás dinamikus növekedése várható. Bőven van hova fejlődniük, már ami az ivást (is) illeti, hiszen nekik még mindig csak 36 liter az egy főre jutó éves sörfogyasztásuk.

Fotó: www.mentalfloss.com
Már csak egy aprócska megjegyzés Kínán innen s túl: a top tízbe kizárólag láger sörök fértek, a legnagyobb mennyiségben eladott ale a Guinness lett 9 millió hektoliterrel. (Forrás: hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése