2019. május 16., csütörtök

Stolichno Weiss



A tavaly újra Várnán nyaraltunk, s hazafelé jövet az utolsó leváinkra sört vettem. Szám szerint három habos nedűre maradt zörgős a zsebemben, s két barna mellett egy búzasörre esett a választásom. A Stolichno Weiss a hatodik ilyen típusú főzet, amit megkóstoltam, s az eddigiek közül nem is a legrosszabb. A Ciuc Premium Weizen és a Patronus is kisebb osztályzatot kapott tőlem (mindkettőt 6-ra értékeltem), a Stolichno viszont a 7 pontos sörök sorát erősíti.

A felsőerjesztésű Stolichno Weiss szűretlen búzasört egy 1475-ből származó recept szerint készítik, és úgy tűnik, hogy a gyártó (Pivovarna Zagorka) picit a kézműves sörökre hajaz vele. A serital csomagolása – esetükben a doboz – kétszínű, s a letisztult, illetve egyszerű dizájnja nagyon megkapó a szemnek. Szerencse, hogy a bolgár mellett van rajta egy kis angol szöveg is, így az ember megtudja a legfontosabb információkat a főzetről.


Fogyasztás előtt alaposan, optimálisan 4,5–7,5 Celsius-fok közöttire kell lehűteni a Stolichnót, aminek édes és gyümölcsös volt az illata. Dús fehér habja lassan apadt, és íze majdnem olyan, mint egy klasszikus német búzasöré. Egyszerre banános/gyümölcsös és fűszeres, rendesen érződik rajta a búza, s van neki egy kis karamelles beütése is. Utóízében enyhén keserű, és a korty vége mintha száraz lett volna. A meglehetősen könnyű, közepes szénsavasságú sör kissé vizesnek tűnt, de ettől eltekintve kellemesen csalódtam a Stolichno Weissban. Mindenképp ki kell próbálni! Egészségünkre!


Gyártja: Pivovarna Zagorka (Heineken)
Származási hely: Bulgária
Itt vettem/kitől kaptam: Várna Minimarket
Ára: 1,85 leva (4,50 lej)
Kiszerelése: doboz
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4,2%
Keserűségi index (IBU): 12
Összetevők: víz, búzamaláta, komló, sörélesztő
Típus: szűretlen búzasör (weissbier – hefeweizen)
Színe: zavaros borostyán
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: búzasörös pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése