2020. április 16., csütörtök

Mi lesz 50 millió korsó brit sörrel?

A BBC friss riportjában annak járt utána, hogy a brit pubok pincéiben tárolt sörök meddig állnak el, hiszen az már látszik: a nyitás csak hónapok múlva várható Nagy-Britanniában. Mintegy 39 ezer pub működik az Egyesült Királyságban, egy átlagos pub pincéjében 15 hordó képezi a stratégiai tartalékot. Egy átlagos hordó 88 korsó sört jelent. Így jön ki az 50 millió korsós csillagászati szám, amely valószínűleg kárba megy majd.


A lager sörök általában 3-4 hónapok állnak el. Az ale tipusú sörök 6-9 hétig. Az elzárkózás politikája így hatalmas veszteségeket okozhat ezen a területen is. Egy dél-londoni pub vezetője számokkal is szolgált a BBC-nek: az ő kocsmájuk 10 ezer fontot veszít azzal, hogy a pincében tárolt sörök jórésze megromlik amíg újra vendégeket fogadhatnak. Ráadásul Keris De Villiers és a férje nemrég mikrosörfőzdét is alapított: 1000 liter ott a kárba ment sör.„Igazi szenvedély fűzi a kézműves sörfőzőket a saját sörükhöz, rendszeresen társalognak az itallal miközben készítik” – meséli Keris De Villiers, aki szerint elvben a pub árusíthatna söröket elvitelre. "Nálunk ez nem lenne felelősségteljes magatartás, mert a járda olyan szűk a pub előtt, hogy az emberek semmiképp sem tarthatnák be a másfél méteres távolságot" – mondja erre.

Fotó: Pexels
Egyelőre tehát kétséges, mi lesz a sörök sorsa, amit nem segít az sem, hogy a vásárlók áttértek: a pubok zárása óta 20 százalékkal növekedett a szupermarketek alkoholforgalma.Reményt adhat ugyanakkor, hogy néhány sörgyár felajánlotta, hogy ingyen visszaveszi a sörrel teli hordókat, melyeket nehéz lenne kiüríteni a környezetvédelmi szabályok miatt. Sok helyen pedig azon töprengenek a pubok gazdái, hogy a sörökből kivont alkoholból fertőtlenítőszereket lehetne gyártani. Belgiumban és Németországban erre már vannak jó példák. (Forrás: HVG | Lengyel Miklós)
                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése