2020. április 10., péntek

Primátor Dark Lager


A Primátortól ez idáig csak a English Pale Alét sikerült véleményezni, most viszont a csehországi sörgyár egy újabb terméke, a Dark Lagere került terítékre. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nemrégiben már megkóstoltam a főzde ír stílusú stoutját és búzasörét is, ám ezekről csak a későbbiekben fogok írni.


Március elején, még a koronavírus-járvány miatt meghirdetett szükségállapot és kijárási tilalom előtti egyik pénteken a párommal és a barátainkkal beültünk a Teinbe, ahol egy-két kör után gyorsan ráuntunk a szokások Staropramenre, és emiatt valami újat akartunk kipróbálni. Ezért esett a választás erre a cseh különlegességre, ami roppant ízlett, és így haza is vittem egy üveggel belőle.


A seritalról azt kell tudni, hogy a Primátor lagerének „sötét” változata, amely négyféle maláta és háromféle cseh komlófajta felhasználásával készül. A nagyon egyszerű külsejű Dark Lager megnyitása után kellemes és karamelles illat lengte be a konyhát. Pohárba kiöntve a majdnem fekete sörnek tetszetős és krémes volt a kétujjnyis drapp habkoronája, ami a vártnál gyorsabban elapadt.


Az első korty olajozottan csúszott le a torkomon, s miután letöröltem a finom habot a bajszomról, következett egy újabb hörpintés ebből a lágy és finom nedűből. Íze szintén karamelles, de érezni rajta egy kis pörkölt kávét, csokoládét, és meglepő módon zamatjáról az aszalt szilva is eszembe jutott.


A száraz és megfelelően szénsavas főzet egyszerre volt édes és kesernyés, ám útóíze határozottan kesernyésnek tűnt. A közepesen testes Primátor Dark Lager egy jól eltalált sör, s egyáltalán nem bántam meg lepengetni érte a 14 lejt. Csak ajánlani tudom. Egészségünkre!


Gyártja: Primátor a.s.
Származási hely: Csehország
Itt vettem: Tein (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 14 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4.5%
Szárazanyag-tartalma: 11°P
IBU (keserűségi egység): 21
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat
Típus: Dark Lager (fekete sör)
Színe: fekete
A sör pontszáma: 7.5/10
Ebből fogyasszuk: korsó vagy lageres pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen, hozzá lehetne szokni
Weboldal: www.primator.cz

                                                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése