Sokkal kisebb a forgalmuk a szlovák kocsmáknak, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. Az emberek a korlátozások feloldása után ahelyett, hogy újra ellátogatnának kedvenc ivójukba, átszoktak az otthoni sörfogyasztásra.
Évről évre több sör fogy Szlovákiában, idén viszont a fogyasztási mutatókra erősen rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy pár évvel ezelőtt sikerült megállítani a sörfogyasztás csökkenését, azóta rendre növekedésről számolhat be a szövetség. A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly az egy főre jutó átlagos éves sörfogyasztás elérte a 78 litert, ami 7 százalékos emelkedést jelent a korábbi évhez képest.
Fotó: tripadvisor.com |
A vendéglősökkel ellentétben maguk a sörgyártók kevésbé borúlátók. „A tavaszi járványügyi megszorítások ellenére júliusban már 6 százalékkal több csapolt sört adtunk el, mint egy évvel korábban” – nyilatkozott Martin Grygarík, a 600 embert foglalkoztató Plzeňský Prazdroj Slovensko sörgyártó kereskedelmi igazgatója. Szerinte a járvány legnagyobb vesztesei az alkoholmentes sörök voltak, amelyekből kevesebb fogyott. Ez részben az aktív szabadidős tevékenységek visszaesésével magyarázható. „Ugyanakkor megugrott az érdeklődés a minőségi sörök iránt, ami nem csoda, hiszen a lakosság a járvány miatt nem nagyon utazhatott, az így megspórolt pénznek köszönhetően pedig a drágább, minőségi sört is megengedhette magának az otthonléte idején” – tette hozzá a sörgyár kereskedelmi igazgatója. (Forrás: Infostart / InfoRádió / Kiss Balázs – Pozsony)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése