2020. november 20., péntek

Beck's Red Ale

Valamikor és valahol azt olvastam, hogy a Beck's 2015 után újra elkezdett sört főzni, de akkor még nem értettem a kijelentés lényegét, tovább a cikk is angolul volt, így gyorsan túltettem magam ezen a dolgon... Aztán két éve, azaz 2018-ban a német Beck's Romániába is elhozta négy sörkülönlegességét, s akkor hirtelen belém hasított a felismerés és értelmet nyert számomra az a pár mondat, amin egykoron internetezés közben átfutottam. Tavalyelőtt ilyentájt jelent meg a hazai és a sepsiszentgyörgyi boltokban a Beck's Red Ale, a Beck's 1873 Pils, a Beck's Amber Lager, valamint a Beck's Pale Ale, négy nagyüzemi serital, ami nagyon hajazott a kézműves sörökre. Először azt hittem, hogy a Beck's is megpróbálja megülni a világszerte féktelenül terjedő kézműves hullámot, de nem, mivel bő fél éven belül el is tűntek ezek a habos nedűk, ezért megítélésem szerint ez csak jó marketingfogásnak bizonyult. Lehet, hogy a földkerekség más országaiban több időn keresztül lehetett vásárolni ezeket a söröket, sőt, itt-ott talán még most is lehet kapni őket, itthon azonban már rég kikoptak a boltok polcairól, pedig nem is voltak annyira rosszak... Sőt!

Egy kissé elkalandoztam a lényegről, így térjünk vissza a Beck's Red Aléhez, aminek az elkészítéséhez Írország ihlette meg a német sörmestereket. Főzéséhez Carared maláta (Kétsoros árpából készülő karamellmaláta, ami használható, ha testesebb, valamint mélyvörös színű sört akarunk, tovább karamell-, méz és kekszaromák is megjelennek.) és Golding (Tradicionális brit aromavilága és édes, selymes keserűsége teszi ezt a komlót kettős felhasználásúvá. Aromák tekintetében virágos, könnyedén fűszeres, méz és némi földes karakter jellemzi.) komlót használtak, s nagyon hasonlít egy igazi ír vörös aléhoz.

A piros betűs fekete címkéje miatt roppant elegáns külsejű barnásvörös főzetet stílszerűen egy beck's-es pohárba öntöttem ki, kis szemű tört fehér habkoronája vékony volt, és amíg elkészítettem pár fotót, el is illant. Aromája alapvetően malátás, pörkölt malátajegyekkel kiegészülve. Íze is malátás és enyhén édeskés, továbbá fűszeres s minden meglepően kiegyensúlyozott.

A közepesen testes és alkohol szempontjából kissé visszafogottabb Red Alének valamelyest karamelles zamata is van, utóíze pedig komlósan kesernyés, amolyan beck'ses. Összességében nem volt egy rossz ez a sör, de meglátásom szerint ezzel a főzetükkel a németek nem alkottak maradandót. Egy próbát megért, pedig egy Beck'sért kifizetni majdnem 7 lejt, egy kicsit túlzás volt. Egészségünkre!

Gyártja: Anheuser-Busch InBev
Származási hely: Németország
Itt vásároltam: Amigo (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 6.79 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 4.5%
Szárazanyag-tartalom: 11ºP
IBU (keserűségi index): 22
Összetevők: víz, árpamaláta, komló
Típus: irish red ale (barna sör)
Színe: barnásvörös
A sör pontszám: 7/10
Ebből fogyasszuk: pintes pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: –



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése