2020. november 5., csütörtök

Sanwald Weizen Dunkel



Testvérével, a Sanwald Hefe Weizennel együtt a sepsiszentgyörgyi Merkúrban vásároltam ezt a sörkülönlegességet, ám azóta sajnos már eltűnt, nem láttam többet az üzletben. A Sanwald Weizen Dunkel egy felső erjesztésű szűretlen barna búzasör, előállításához pedig kétféle – Tettnanger Perle és Tettnanger Herkules – komlót, illetve Stuttgart környéki és észak-franciaországi malátát használtak. A gyártó szerint ennek a habos nedűnek 9 Celsius-fok az ajánlott fogyasztási hőmérséklet, s mindenképp búzasörös pohárból fogyasszuk el.



Én abba öntöttem ki, az apró szemű tört fehér habkoronája eleinte dús és puha volt, majd lassan elillant, és vékony gallér marad utána. Amolyan zavaros világos mahagóniszínű serital illata határozottan banános, de háttérben a frissen sült kenyér aromája és egy leheletnyi fűszerezettség is meghúzódik. A közepesen testes Sanwald íze is banános, akárcsak egy jó búzasöré, ám minden kortyban érezni benne az élesztőt és a készítésnél felhasznált aromakomlótól a finom fűszerezettséget.


Mindezt megfejeli a pörkölt maláta kellemes aromája, ami egy kis étcsokoládés-karamellás jeggyel egészül ki. Meglepő, de majdhogynem egyáltalán nem keserű a sör, utóíze pedig malátás. Csiklandósan szénsavas, amitől az ízek még jobban felerősödnek. A Sanwald alap búzasöre sem volt rossz, de Weizen Dunkel egy fokkal jobb és megítélésem szerint az ár/érték aránya is rendben van!



Nem mondom, hogy különleges alkalmakra kell tartogatni, de a bárány- és a marhahús mellé kiváló lehet (egy német sör-sommelier ajánlását írtam le), s esti baráti beszélgetésekkor is nyugodtan lehet kortyolgatni. Mindenképp megér egy próbát, így hát egészségünkre!



Gyártja: Dinkelacker-Schwaben Bräu
Származási hely: Németország
Itt vásároltam: Merkúr (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 10.70 lej
Kiszerelése: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 4.9%
Szárazanyag-tartalom: 11.8ºP
IBU (keserűségi egység): –
Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, komló, élesztő
Típus: dunkelweizen (barna búzasör)
Színe: világos mahagóni
A sör pontszáma: 7.5/10
Ebből fogyasszuk: korsó vagy búzasörös pohár
Megérte megkóstolni?: igen
Újra vennék/innék?: igen
Weboldal: www.sanwald.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése