2021. február 3., szerda

Mort Subite Kriek Lambic



Az afférom a belga meggyes sörrel jóval azelőtt kezdődött, hogy sörtesztelésre, véleményezések írására adtam volna a fejem. Régen, még megboldogult legénykoromban történt, hogy az akkori baráti társaságból valaki éppen Belgiumból fuvarozott ezt-azt, és egypár alkalommal megkértük, hogy hozzon nekünk néhány üveg jó folyékony kenyeret, mivel 15–16 évvel ezelőtt itthon (Erdélyben) nagyon vékony volt a külföldi sörök felhozatala. Mindig akadt köztük meggyes sör is, így nagyon megtetszett, s azóta többször is ittam ilyen stílusú habos nedűt, és a jó múltkorában roppant megörvendtem annak, hogy a komámtól két üveg Mort Subite Kriek Lambicot is kaptam. Aki nem tudná, annak előlegben elárulom, hogy ez lambic típusú (lásd a Sörlexikonban), tradicionális belga meggyes sörkülönlegesség… De ne szaladjunk ennyire előre.



A Mort Subite – amely hirtelen halált jelent – egy népszerű belga kocsmai kockajáték, a „pietjesbak” zárómozzanatáról kapta a nevét. Valahol azt olvastam róla, hogy egy 1 és egy 3 éves lambic sör összeházasítása révén készül, amelyet meggyágyon és tölgyfa hordóban érlelnek. A rubinvörös nedű címkéje számomra egy kicsit dedós, a márkanév betűi azonban karakteresek, ám úgy gondolom, ettől olyan megkapó, figyelemfelkeltő.



Illata édeskés, határozottan meggyes, amihez további gyümölcsös felhang társul. Kis szemű, vékony és rózsaszínű a habkoronája, amely lassan illant el, és leheletnyi finom gallér maradt utána a söröspohárban. A felsőerjesztésű Kriek Lambic íze kissé fanyar, meggyes gyümölcsössége intenzív, és mindez jól társul a folyékony kenyér édességével. A fruktóz-glükóz sziruptól egy picit mű a zamata, de ez semmit nem ront az összhangon.



A közepes testessége és jó szénsavassága kellő frissességet, valamint könnyedséget ad a sernek, amelynek a meggy enyhe kesernyés utóízet kölcsönöz. Itatja magát, de nem kell attól tartanunk, hogy az alkohol a fejünkbe száll, mivel csak 4 százalékos, s az iciri-piciri üvegecskébe mindössze két és fél deci karakteres belga gyümölcssört töltöttek… Mindenképp meg kell kóstolni, s a rózsaszínes külleme ellenére nem csak a hölgyek, de a férfiak kedvence is lehet. Egészségünkre!


Gyártja: Brouwerij Mort Subite
Származási hely: Belgium
Itt vásároltam: –
Ára: ajándék volt
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 250 ml
Alkoholtartalom: 4%
Szárazanyag-tartalom: –
IBU (keserűségi index): –
Összetevők: víz, meggylé sűrítményből (19,8%), árpamaláta, fruktóz-glükóz szirup, búza, friss meggy (1,2%), bodzakivonat, aromák, vad élesztők, komló, komlókivonat.
Típus: belga meggyes lambic (lambic – fruit)
Színe: rubinvörös
A sör pontszáma: 7,5/10
Ebből fogyasszuk: talpas söröspohár, tulipánpohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: mort-subite.be



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése