2021. február 12., péntek

Staropramen Granát


A nálunk 330-as üvegben forgalmazott Staropramen sörök közül utolsónak a Granátot veszem nagyító alá, amely egy félbarna ser, és nem is a rosszabbik fajtájából. Kissé ódzkodtam a Staropramen Darktól, de miután kellemesen csalódtam benne és még ízlett is, egyáltalán nem aggódtam amiatt, hogy nem lesz az ínyemre való félvér testvére.



Elkészítéséhez cseh, müncheni és karamellmalátát használtak a sörmesterek, akik maltózszirupot is kevertek a Granátba a megfelelő édesség eléréséhez. A szekrény mélyéről most is előkerült a staros poharam, s ebbe öntöttem ki a borostyánbarna nedűt. Kellemesen telt illata karamelles jegyekkel egészült ki, amitől egyszerűen harmonikussá vált ez a sörillat. Kis szemű habkoronája a vártnál vékonyabb, kisebb volt, tört fehér színe pedig jól passzolt a serital félbarnaságához.



Íze eleinte édeskés-malátásnak és fűszeresnek tűnik, majd ezután kerül elő az enyhe komlóssága. A zamatában felfedezni némi karamellességet, de ott van benne az a finom keserűség is, amitől az utóíze száraz, édes-kesernyés. A közepesen testes folyékony kenyérnek lágyabb a szénsavassága, emiatt egy picit vizezettnek tűnt, ám ez a tény nem ront az összhatáson. Együttvéve ez nem egy rossz sör, de nem lett a kedvenc lagerem. A Dark finomabb volt, viszont a Staropramen Granát is megérdemelt egy hetest, hiszen egy kiegyensúlyozott, karakteres főzet. Mindenképp kóstoljátok meg. Egészségünkre!



Jaj, mielőtt elfelejteném: több helyen is az olvastam a Granátról, hogy egy 1884-es recept alapján készítik... Ha ez igaz, akkor a csehek nemcsak ma, hanem egykoron is tudtak jó sört főzni!



Gyártja: Pivovary Staropramen s.r.o.
Származási hely: Csehország
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 3,19 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 4,8%
Szárazanyag-tartalom: 11,6ºP
IBU (keserűségi index): 26
Színe: borostyánbarna
Összetevők: víz, árpamaláta (cseh, müncheni és karamellmaláta), maltózszirup, komló
Típus: félbarna sör (amber lager)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: korsó, lageres pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: staropramen.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése