2021. március 14., vasárnap

Golden Brau



Még emlékszem azokra az időkre, amikor a Golden Bräut így írták le, de az elmúlt évek alatt az 1998-ban piacra dobott sör kivetkőzte azt a kevés németességét is, amit az umlautos á (ä) betű kölcsönözött neki. Gondolom azért történt így, hogy ezáltal is közelebb kerüljenek a román, vagy a romániai fogyasztókhoz. Korábban a flakonos Golden volt a legjobb petpalackos habos nedű, ám miután a serital gyártása átkerült Csíkszeredába, azóta a dobozos, üveges változata is elfogadható minőségű lett.



Meglepő vagy sem, de a Heineken Romániához tartozó sörmárka többszörösen díjazott: 2003-ban, 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is nyert a brüsszeli World Selection of Beer versenyen, az elismerések közül pedig három aranyérem volt. Sajnos nem tudom, hogy mennyire lehet hinni annak a városi legendának, ami szerint a Golden Brau tulajdonképpen egy Harghita sör, és amit a Kárpátokon túli – oltyán, havasalföldi, moldvai, dobrudzsai – piacra tenyésztettek ki, ott, ahol egy székely sörrel nem lehetne tarolni. Véletlen vagy sem, de a két serital alapanyagai teljes egészében megegyeznek, csak az alkoholtartalom (Golden: 5,0%, Harghita: 4,5%) és a szárazanyag-tartalom (Golden: 11.2°P, Harghita: 10.3°P) különbözik egy keveset.



Öcsém kedvenc ivósöre a Golden, így kisfia keresztelőjén ezt szolgálták fel az ünneplők hadának… Akkor, kapva kaptam az alkalmon és a sürgő-forgó pincérlányoktól kértem egy goldenes poharat, a fotózáshoz lenyúltam tesóm zsír új Samsung telefonját, míg a jegyzeteimet egy szalvétára írtam fel. A reklám szerint a díjazott minőségű folyékony kenyérnek színe aranysárga, a sűrű és kemény fehér habkoronája meglehetősen tartós volt, illata pedig finoman édeskés, amit friss komlóság egészít ki.



Az íze kissé malátás édes, enyhén keserű és leheletnyit élesztős. Mondhatnám azt is, hogy lageres jellege volt, de igazából a Golden egy sima, izgalommentes, vizezett nagyipari főzet, aminek a készítésénél nem vetik meg az kukoricadarát sem. Közepesen testes, a kelleténél egy picivel több volt benne a szénsav, utóíze pedig komlós. Nem a legjobb román sör, de nem is a legrosszabb, így alkalomadtán le lehet gurítani belőle egy pár üveggel. Különösebben nem ajánlom, mert úgy gondolom, hogy mindenki ismeri már… Egészségünkre!



Gyártja: Heineken România SA
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: –
Ára: –
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5.0%
Szárazanyag-tartalom: 11.2ºP
IBU (keserűségi index): –
Színe: aranysárga
Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricadara, árpa, komló és komlókivonat
Típus: világos sör (pale lager)
A sör pontszáma: 6.5/10
Ebből fogyasszuk: korsó, lageres, vagy shakeres pohár
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: goldenbrau.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése