2021. március 31., szerda

Szenttamási Aranykakas Altmodisch Altbier


Egy újabb szenttamási habos nedű, a stout és a búzasör után következzen egy altbier típusú folyékony kenyér, amilyennel ez idáig még nem hozott össze a sors... A Sörök enciklopédiájának szerzője, Berry Verhoef így írt könyvében erről a fajtájú seritalról: „Az alt tulajdonképpen egy német ale, amely különösen Düsseldorf környékén népszerű… Az alt szó régit jelent, utalva ezzel a hagyományos felsőerjesztésre. Az altot 3–8 hétig éppen csak fagypont felett tartják. Általában bronzszínű, bár néhány alt világosabb, aranysárga. Leginkább friss, de malátás sör, amely ízében hordozza a pörkölés és pirítás zamatát, enyhén kesernyés komlóra emlékeztető halvány mellékízzel.”


A Szenttamási Aranykakas Altmodisch Altbier címkéje egyszerű, ám roppant megkapó, az első világháborús kétfedelű repülőgép és a repülés hőskorát felidéző ruházatban pózoló pilóta pedig nagyon old-school… S ekkor, mint derült égből a villámcsapás, úgy hasított belém a felismerés: a címke, a név (altmodisch = régimódi) és a sör típusa (alt = régi) mind-mind egy jól összerakott retrós arculat puzzle-darabkái. Az ötletért és a kivitelezést csillagos tízest kapnak tőlem az Aranykakas tulajdonosai/marketingesei, de a szóban forgó sörük is dicséretet érdemel. Én az Altmodisch Altbiert erős hetesre értékeltem, s az eddigi legnagyobb jegy, amit egy szenttamási seritalnak eddig adtam.


De most lássuk, mitől döglik a légy. A 2019-es londoni European Beer Challenge versenyen dupla aranyérmet nyerő réznarancs főzet bézs színű habkoronája kis szemű és a vártnál sokkal vékonyabb volt, s gyorsan el is apadt. Illata meglehetősen malátás, gyümölcsös (mintha szilvát éreztem volna benne), és valahány komlós felhanggal egészült ki. Ízét is az édeskés malátás jegyek határozzák meg, amihez remekül passzol a fűszeres, gyümölcsös jelleg. A közepesen testes felsőerjesztésű nedű aromáinak lágysága, kekszes és könnyed karamelles karaktere mérsékelt kesernyésséggel társul, ami a kellemes szénsavassággal teljesül ki igazából. Összességében a Szenttamási Aranykakas Altmodisch Altbier egy korrekt sör, amely jeles alkalmakat/ünnepeket tehet még különlegesebbé. Mindenképp ajánlom, s úgy érzem, hogy idővel – a főzésében szerzett rutin, vagy esetleg további kísérletezés után – még jobbá válhat. Egészségünkre!


Gyártja: bérfőzés (Budapest, Magyarország)
Származási hely: Románia
Itt vásároltam: Amigo (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 10.99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 5,3%
Szárazanyag-tartalom: 12,5ºP
IBU (keserűségi index): 35,4
Színe: réznarancs (EBC: 26,6)
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, sörélesztő
Típus: félbarna sör (altbier)
A sör pontszáma: 7/10
Ebből fogyasszuk: stange pohár (A hengeres forma a nem túl erős illatok és aromák rövid időre történő felerősítését teszi lehetővé. Leginkább a felsőerjesztésű kölsch és altbier mellett még a finomabb, a rejtőzködő aromájú lagerek esetén használják, de a spontán erjedésű sörök kóstolóeszközeként is előfordul.)
Megérte megkóstolni: igen
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: aranykakas.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése