2021. december 8., szerda

Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel

Egy szó, mint száz, korábban nem ismertem a Franziskaner habos nedűit. Ám amikor a barátaim, a haverok kérdezték, hogy kóstoltam-e már a söreiket – mivel nagyon ott vannak a szeren, egyre kíváncsibb lettem és az első adandó alkalommal vásároltam is egy sima búzasört, valamint egy barna búzasört. Most az utóbbiról lesz szó, ami tényleg egy remekre szabott német habos nedű.


A Franziskaner sörfőzde története egészen 1363-ig nyúlik vissza, s az évszázadok alatt viszont gyakran változtak a tulajdonosi viszonyok. A müncheni sörgyár 1922-ben egyesült a Spaten Brauerei-jel és létrejött a Gabriel und Joseph Sedlmayr Spaten-Franziskaner-Leistbräu AG nevet viselő részvénytáraság, amit később átkereszteltek Spaten-Franziskaner-Bräura. Hét esztendővel később, 1935-ben egy müncheni művész, Ludwig Hohlwein tervezte meg a márka arculatát/címkéjét, ez kisebb változtatásokkal mára is megtartotta eredeti formáját. A 2000-es évek elején a bajorországi gyár a belga InBev Group tulajdonába került, s innen kezdve a világ is jobban megismerte a sörpocakos ferences szerzetes által fémjelzett folyékony kenyeret.



És akkor most következzék értékelésünk főszereplője, a Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel, amelynek már a külleme jelzi, hogy nem egy világos sörrel van dolgunk. De amíg eljutunk a tesztalanyuk színéhez, köszöntsük a címként található ferences pincemestert, aki kulcsokkal az övén és hasát simogatva néz a söröskorsó fenekére. A kupakról is ugyanez a barát köszön vissza, jelezve, hogy amíg ő itt van, egy cseppnyi mély gesztenyebarna főzet sem veszhet kárba.



Búzasörös pohárba öntöttem ki a szűrtelensége miatt kissé opálos Franziskanert, aminek bő kétujjnyis, törtfehér, apró szemű habkoronája amellett, hogy tartós, egyben krémes és rugalmas is. Illata telt és édeskés, s a jellegzetes búzasörös aromáját a pörkölt malátás bukéja egészíti ki jól. Íze krémes, banános, malátás, illetve karamelles, de zamatában érezni némi szegfűszeget és halvány gyümölcsösséget.



Közepesen testes, mérsékelt szénsavas, amitől minden egyes kortya frissítő. Összességében gazdag és kiegyensúlyozott, s olajozottan csúszik le az ember torkán. Utóíze egy picit karcos, ami fűszeres, édeskés, banános felhanggal egészül ki. Csak ajánlani tudom, s nemcsak a búzasör kedvelőinek. Egészségünkre!



Gyártja: Spaten-Franziskaner-Bräu
Származási hely: Németország
Itt vásároltam: Amigo (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 9.65 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 500 ml
Alkoholtartalom: 5%
Eredeti extrakttartalom: 11.8ºP
IBU (keserűségi index): 12
Színe: mély gesztenyebarna
Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, élesztő, komlókivonat
Típus: barna búzasör (dunkelweizen)
A sör pontszáma: 8.5/10
Ebből fogyasszuk: búzasörös pohár
Megérte megkóstolni: határozottan
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: franziskaner-weissbier.de


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése