2021. december 10., péntek

Affligem Blond


Legutóbb júliusban véleményeztünk egy belga habos nedűt (Hoegaarden Witbier), így azóta, a sörvilág felfedezésében tett több hónapos körutunk után egy különleges serital erejéig térjünk vissza Belgiumba, mivel innen érkezett következő tesztalanyunk. Az Affligem Blond egy halvány aranyszőke belga apátsági sör, amelyet egyértelműen érdemes volt megkóstolni.


A mai Affligem Brouwerij elődjét 1074-ben hat bencés szerzetesnek állt lovag alapította a Brüsszeltől mindössze 20 kilométerre lévő Affligem faluban. Az évszázadok során sok megpróbáltatást – tűzvészt, függetlenségi és vallási háborút, a francia forradalmat, rombolást, világégést – túlélt a bencés kolostor és a főzde, ám utóbbi a második világháború alatt elpusztult. A szerzetesek ezt követően sem hagytak fel a sörkészítéssel, és 1956-ban a szomszédos flamand kisfaluban, az Opwijkben működő De Smedt főzdével szorosan együttműködve elkezdték újra főzni apátsági serüket, ezzel biztosítva be a habos nedű sikeres jövőjét. Az Affligemet 2010-ben felvásárolta a Heineken, és onnan kezdve világszerte is egyre ismertebbé vált a belgiumi főzet.



A dizájnjával egyáltalán nem hivalkodó Affligem Blondot egyszerű címkével és koronazárral látták el, amin – akárcsak az üvegen dombornyomással – ott van az apátság címere (Szent Pál kardjának és Szent Péter keresztkulcsának kombinációja). Kitöltéskor a vártnál kevesebb habja lett, de az ujjnyi vastag, hófehér és apró szemű buboréktakaró rugalmasnak, illetve tartósnak bizonyult. Az évek során több nemzetközi díjat is bezsebelő felsőerjesztésű sörkülönlegesség kellemes illata malátás, édeskés, fűszeres és halványan citrusos.



A maláta és a hozzá adott glükózszirup miatt íze édeskés, ami közepesen intenzív és sokáig megmarad a szájban. Jóleső zamatának is van egy kis gyümölcsössége, ezt remekül egészíti ki a komló fűszerezettsége, s a lágy ízkavalkádja szépen elrejti a folyékony kenyér magas alkoholtartalmát. Közepes testességgel, enyhe, de élvezetes szénsavassággal ruházták fel a világos Affligemet, amelynek utóíze száraz, továbbá az édes és a diszkrét keserűség szívderítő kombinációja. Csak ajánlani tudom, de ez nem az a sör, amit egyből felhörpint az ember, hanem az, aminek minden kortyát ki kell élvezni, s nem azért, mert ütős, hanem mert egy igazi belga apátsági ser. Egészségünkre!



Gyártja: Affligem Brouwerij
Származási hely: Belgium
Itt vásároltam: Kaufland (Sepsiszentgyörgy)
Ára: 6.99 lej
Kiszerelés: üveg
Mennyiség: 330 ml
Alkoholtartalom: 6.7%
Eredeti extrakttartalom: 15.1ºP
IBU (keserűségi index): 24
Színe: halvány aranyszőke
Összetevők: víz, árpamaláta (Pilsner), glükózszirup, komló (Apollo, Hallertau Spalt), komlókivonat
Típus: belga apátsági világos sör (belgian blond ale)
A sör pontszáma: 8/10
Ebből fogyasszuk: kehely, tulipán pohár
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8–10ºC
Megérte megkóstolni: határozottan
Újra vennék/innék: igen
Weboldal: affligembeer.com

1 megjegyzés: